Παρά τα σενάρια για καθολικό lockdown, και παρότι αποτελούσε πρόταση για μια μερίδα των λοιμωξιολόγων τελικά η κυβέρνηση απέφυγε να υιοθετήσει αυτό το μέτρο, παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άσχημα και το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, λόγω της «ασφυξίας» που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr το μέτρο συζητήθηκε σε κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο ο αντίλογος ήταν η κόπωση των πολιτών και κυρίως ότι δεν μπορεί να δοθεί η χαριστική βολή στην οικονομία, έστω και με τους υποτονικούς ρυθμούς που λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Έτσι, αποφασίστηκε τελικά να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα με περιορισμό στις μετακινήσεις και αυτό γιατί από τη μελέτη των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ, αποδείχθηκε ότι η πλειονότητα των παραβάσεων σχετίζεται με τον κωδικό 6, καθώς οι πολίτες κάνουν κατάχρηση και κυκλοφορούν από το ένα άκρο στο άλλο, αυξάνοντας τις εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι ένα lockdown τύπου Μαρτίου θα γονάτιζε την οικονομία, τη στιγμή που τα αποθέματα των κρατικών ταμείων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Το οικονομικό επιτελείο πιέζεται, καθώς το lockdown που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου έχει ήδη επιβαρύνει κατά 1,8 δισ. τον προϋπολογισμό και η παράτασή του μέχρι τις 16 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα διογκώσει το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τα παρατεταμένα λουκέτα, εντείνοντας τις πιέσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 720.000, δηλαδή χρήση του μέτρου ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της χώρας. Ωστόσο, τα δάνεια των 500 εκατ. ευρώ μπορούν να ενισχύσουν μόνο το 40%, με αποτέλεσμα το 60% να χάνει την επιδότηση.

Μητσοτάκης σε Κομισιόν: Εκταμιεύστε κονδύλια

Την ανάγκη να εκταμιευθούν άμεσα κονδύλια από την Κομισιόν και να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι εθνικές οικονομίες ανέδειξε ο πρωθυπουργός. Κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό τα εθνικά σχέδια αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να διοχετευθούν άμεσα στα κράτη – μέλη τα σχετικά κονδύλια» και πρόσθεσε:

«Για το 2021 αναλογούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ. Εάν, όμως, υπάρξουν καθυστερήσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη μετάβαση προς την Πράσινη Οικονομία».