Στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε χαρακτιριστικά: «Δεν είναι μια διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου η εκλογή ΠτΔ, την οποία μπορεί να αξιοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση για να υπογραμμίσει την πολιτική της διαφωνία. Αν συνεχίσει την αξιοποιεί ως τέτοια, θα ανοίξει μια συζήτηση για συνταγματική εκτροπή. Θα ανοίξει και συζήτηση για το πρόσωπο του ΠτΔ, διότι πρέπει να γίνουν προτάσεις γι’ αυτό το πρόσωπο που θα εκφράσει την εθνική ενότητα. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση μηδενίσει κατ’ ευθείαν αυτή τη συζήτηση, λέγοντας ότι δεν την ενδιαφέρει ακόμη και αν φέρουμε το θεό τον ίδιο για Πρόεδρο και τη νοιάζει μόνο να πάμε σε εκλογές, διότι ασκούμε κριτική για την κυβερνητική πολιτική, τότε υπάρχουν βουλευτές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου που μπορεί να καταλάβουν πού οδηγούμαστε με μια τέτοια προσέγγιση και να μη θελήσουν να συμπράξουν με μια τέτοιου τύπου συνταγματική εκτροπή. Αναφέρομαι και σε ανεξάρτητους βουλευτές και σε άλλα κόμματα, διότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή και αν δεν θέλει να μπει κάποιος στη συζήτηση που παροτρύνει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη γνώμη μου θα υπάρξουν βουλευτές που θα σταθούν στο ύψος τους και στο καθήκον της αποστολής τους και δεν θα μπουν σ’ αυτόν το συνταγματικό μηδενισμό», και πρόσθεσε:

«Ο ΠτΔ πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι συνθετικά. Πρέπει να μπορεί να ενώσει. Θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος από το χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά ενωτικός, συνθετικός, που θα μπορούσε να συνομιλεί με το χώρο της Αριστεράς».

Ερωτηθείς για τα ανοιχτά ζητήματα στον τομέα της Υγείας ο υπουργός τόνισε πως: «Δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Το μόνο που έχουμε πει στην περίοδο της προσαρμογής είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει να παίρνει ακριβότερο φάρμακο, από τη στιγμή που υπάρχει θεραπευτικώς ισοδύναμο γενόσημο, είναι δικαίωμά του, αλλά θα πληρώνει τη συμμετοχή.

Για τα νοσοκομεία, έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα 2.900 προσλήψεων που είναι ήδη σε εξέλιξη και κάποιοι κάνουν δηλώσεις, μετά το ΦΕΚ, αν αποδέχονται το διορισμό τους ή όχι. Επομένως, είναι μια διαδικασία για 370 γιατρούς που εξελίσσεται ήδη και θα πάρει λίγο το χρόνο της, αλλά θα προσλάβουμε 1.950 υγειονομικούς για να καλύψουμε εν μέρει τα κενά που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, προγραμματίζουμε τις προσλήψεις του 2015, οι οποίες θα είναι περαιτέρω. Έχουμε αρχίσει και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αριθμούς, αλλά υπάρχει διαδικασία περαιτέρω προσλήψεων που θα αρχίσει να τρέχει το 2015».