Σε διπλό μέτωπο κινείται η στρατηγική που χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου για το προσεχές διάστημα επιχειρώντας η δύσκολη διαχείριση της πανδημίας να μην επισκιάσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα στα οικονομικά πλήγματα που επιφέρουν τα lockdown που επιβάλλονται λόγω αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και πίεσης στο Εθνικό σύστημα υγείας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το κράτος βρίσκεται κοντά στους πολίτες συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, καθώς εκτός από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα που βρέθηκε χθες, οι περιοδείες θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα σε αρκετά σημεία της χώρας συνοδευόμενος από Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Η απαιτητική επιστολή Σκέρτσου

Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου στους υπουργούς είναι ξεκάθαρο: τρέξτε τα νομοσχέδια και τηρήστε τα χρονοδιαγράμματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη επιστολή από τη γραμματεία του πρωθυπουργού και τον Α. Σκέρτσο σε όλα τα υπουργεία, η οποία περιέχει συγκεκριμένες οδηγίες και ζητεί ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται τα υπουργικά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται δε ότι σε μηνιαία βάση, κάθε υπουργείο θα ελέγχεται για τη συνέπεια της υλοποίησης των υποχρεώσεων του.

Μέχρι το τέλος του 2021 όσα υπουργεία εκκρεμεί να εκδώσουν περισσότερες από 100 υπουργικές αποφάσεις υποχρεώνονται να έχουν επιτύχει ποσοστό 80% από αυτές, ενώ τα υπουργεία που έχουν να εκδώσουν λιγότερες από 100 αποφάσεις θα πρέπει -σύμφωνα με την επιστολή του Α. Σκέρτσου- να έχουν εκδώσει τουλάχιστον το 60%. 

Τρέχουν και δεν φτάνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έλαβαν στα χέρια τους τη συγκεκριμένη επιστολή οι υπουργοί κινητοποιήθηκαν άμεσα και ζήτησαν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για όλα τα τρέχοντα θέματα της εποπτείας τους, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» άμεσα οι εκκρεμότητες και να αυξηθεί το παραγόμενο έργο τους. Όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός απαιτείται σκληρή δουλειά από τους υπουργούς, προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί και νομοθετικά, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ύφεση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Φουλάρουν τις μηχανές για μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «τρέξει» το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, παρότι άλλαξαν οι προτεραιότητες λόγω πανδημίας. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «οι περιορισμοί Covid δεν περιορίζουν τις μεταρρυθμίσεις».

Ήδη η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023, βάζει τέλος στην απλή αναλογική στους ΟΤΑ. Παράλληλα, προωθείται η μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, η δημογραφική πολιτική και η στήριξη της οικογένειας . Το οικονομικό επιτελείο στρέφει τις δυνάμεις του στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ενόψει και της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Τέλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους  έχει πλέον βρει νέα δυναμική, καθώς έχουν καταστεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί και συνδιαλέγεται ο πολίτης και το επιχειρείν με το Κράτος.