Σε αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών για τα εθνικά θέματα αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδείξει συναινετική στάση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να χαράξει διακριτές κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις με την Τουρκία και να ξεκαθαριστεί η εικόνα της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

«Θετικό βήμα για τη χώρα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνοδευτεί από ξεκάθαρη εθνική γραμμή σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. «Οφείλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και εμείς είμαστε έτοιμοι ως αξιωματική αντιπολίτευση να σας στηρίξουμε» κατέληξε ο κος Τσίπρας.

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων είπε:

«Εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε κατά τη διακυβέρνησή μας τη θέση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο δεν έχετε κανένα πρόβλημα να χειροκροτάτε αλλήλλους. Και έτσι αποδεικνύετε τη αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Γιατί σε δύο κρίσιμα θέματα που με αίσθημα ευθύνης αναδείξαμε και ενώ εσείς γνωρίζατε ότι ορθώς τα επεξεργαστήκαμε και ήταν εθνικό όφελος, εσείς τα πολεμήσατε και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε στροφή 180 μοιρών».

Είναι χρήσιμο, αν όχι για την ιστορία αλλά για να δείξετε ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη σας, να κάνετε μια αυτοκριτική. Να σας θυμίσω, τι δήλωνε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, ο κος Κουμουτσάκος τότε για το ίδιο θέμα. Μιλούσε για φθηνούς εντυπωσιασμούς που υποσκάπτουν θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό κάνετε σήμερα και χειροκροτάτε; Ακόμα και η κα Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για μία πολιτική που κινείται αντίθετα με την πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής. Και ο λαλίστατος κος Γεωργιάδης μας έλεγε ότι κάνουμε ζημιά για τον τόπο που ξεχωρίζουμε το Ιόνιο από το Αιγαίο. Ο κος Συρίγος μας έλεγε ότι είναι μέγα λάθος ή εξαίρεση του Ιονίου από το Αιγαίο. Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πως δικαιολογούνται με διθυράμβους και χειροκροτήματα.

Αν δεν αναθεωρήσετε την α λα καρτ αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων πώς θα μπορούμε να έχουμε κάτι θετικό στο μέλλον; Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος να μην συνεχιστούν τώρα που έχετε την ευθύνη των εθνικών μας θεμάτων. Τα εθνικά θέματα ιδιαίτερα το ακανθώδες θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία απαιτούν από το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα προσπάθεια για συνεννόηση και συναινέσεις. Δηλώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε στήριξη στην κυβέρνηση, όταν είναι για το καλό της πατρίδας, όπου χρειαστεί. Με μία προϋπόθεση: ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέμα με εθνική γραμμή και σταθερότητα. Όχι κομματική, εσωκομματική, επικοινωνιακή.

Όλοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στο χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Φαντάζομαι ότι όταν υπάρχει διαφωνία σε κρίσιμα θέματα, ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει ή να ακούσει τον πρωθυπουργό ή να αποχωρήσει. Ανησυχούμε όμως για τη στάση που κρατήσατε ως αντιπολίτευση που ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον. Με κίνδυνο να οδηγηθούμε και σε κλίμα εμφυλίου πολέμου και αντιπαραθέσεων, όταν ένα κομμάτι ακροδεξιό της χρυσής αυγής και όχι μόνο αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Όταν οι βουλευτές της πλειοψηφίας στις περιφέρειές τους δέχονταν όχι μόνο σφαίρες και απειλητικά μηνύματα αλλά διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν τις οικίες τους. Εν γνώσει σας οδηγήσατε σε αυτά τα άκρα, σε αυτή την εμφύλια αντιπαράθεση. Θολώσατε την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού και προσωπικού οφέλους που πολύ αργά παραδεχτήκατε. Αν υποχωρούσαμε τότε και δεν είχαμε τη γενναιότητα να αποδεχτούμε το πολιτικό κόστος, σήμερα θα είχαμε όχι ένα σύμμαχο αλλά έναν εχθρό και ενδεχομένως έναν σύμμαχο του Ερντογάν.

Ανησυχούμε και για την ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές επαφές. Με ποια ατζέντα, στόχους και επιδιώξεις θα πάμε; Πως θα αντιμετωπίσουμε την στάση του Πόντιου Πιλάτου Ερντογάν; Τι κινήσεις γίνονται για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά παραμένουν θολά και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, τόσο οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνουν; Οι συνθήκες αυτές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε ένα μείζον, κρίσιμο εθνικό θέμα σε εθνικιστικές κορόνες, πασαρέλα αντιπολιτευτικής αντίστασης. Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε συναίνεση και συνεννόηση για τα εθνικά θέματα.

Θέλω να σας καλέσω να ξεφύγετε από την ασάφεια και από το καταστροφικό βλέποντας και κάνοντας και να έχετε σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με σαφείς εθνικές κόκκινες γραμμές. Έτσι και οι ευρωπαίοι και οι σύμμαχοι και η Άγκυρα θα γνωρίζουν ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε σαφή στρατηγική, ούτε για το πώς θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε για το πώς θα επιλυθούν οι διαφορές με τη γείτονα.