Ο πρώτος νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία μόλις ανήλθε στην εξουσία το περασμένο καλοκαίρι αφορούσε το επιτελικό κράτος (ΦΕΚ Α’ 133/7/8/2019). Επί της ουσίας θεσμοθετούσε την εποπτεία από πάνω προς τα κάτω.

Η Προεδρία της Κυβέρνησης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας βάσει των διατάξεων ελέγχουν και εποπτεύουν την τήρηση της νομιμότητας δημοσίων φορέων, δημοσίων υπηρεσιών και την διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα, μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδος, ενώ παράλληλα προέβλεπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του πολίτη με το Κράτος, θα διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συν τοις άλλοις δημιουργούνταν μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, η «Προεδρία της Κυβέρνησης» που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και σε αυτή συγχωνεύονται 6 διαφορετικές Γραμματείες, συν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει μια δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους, ας το πούμε «επιτελικό κράτος Νο 2», που αναμένεται να σχηματοποιηθεί σε νομοσχέδιο προς το τέλος της άνοιξης του 2021 και επί της ουσίας θα επιδιώκει τη σύνδεση της εξόδου από την πανδημία του κορονοϊού με τον περαιτέρω μετασχηματισμό του κράτους.

Σε αυτόν μαθαίνουμε ότι θα περιλαμβάνεται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού τους, κάτι που σημαίνει ότι οι περιφερειάρχες (που σημειωτέον οι 12 στου2 13 έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας) και οι δήμαρχοι θα έχουν περισσότερη εξουσία αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία για τον τρόπο που θα δαπανούν τους πόρους.