Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε για τις αποφάσεις που πάρθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

«Πήραμε αποφάσεις Αφορά τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από έξι μήνες καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα και ξεκλειδώνουν για την πατρίδα μας 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές του 2021 θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Υπήρξε συμφωνία για τη μείωση 55% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως του 2030 και θέλουμε να πάμε σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050».

Για την Τουρκία ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις και τη μεταφορά όπλων. Δόθηκε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2021 για να ετοιμάσει ο κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία έκθεση που θα αφορά το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής. Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Απαραίτητος όρος είναι και η αποχή από άλλες παράνομες ενέργειες».

H Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Έκανε μία προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά οι κυρώσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά. Αν επιμείνει υπάρχουν πια κυρώσεις. Αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα υπάρχει πιο ουσιαστικό πλαίσιο»