Εναλλακτικό προφίλ και πιο άμεσο εμφάνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha δημοσιοποιώντας και ορισμένα στοιχεία της καθημερινότητάς του. Τρεις φορές την εβδομάδα επεξεργάζεται τα επιδημιολογικά δεδομένα που του παρουσιάζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί μέσω του υπολογιστή του να παρακολουθεί πώς κινείται ο κόσμος σε όλη την επικράτεια και να αναλύει με τους συνεργάτες του τα ποιοτικά στοιχεία μέσω ειδικού προγράμματος επεξεργασίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη στιγμή που κλήθηκε να λάβει την απόφαση για δεύτερο lockdown και λήψη δραστικών μέτρων, όταν κυβερνητικά στελέχη τον απέτρεπαν, λέγοντάς του ότι βιάζεται. Εξήγησε δε ότι ήταν εξαιρετικό δύσκολο να βρει την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της Οικονομίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση, χωρίς ανοιχτή εστίαση, χωρίς μετακινήσεις εκτός νομού, στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον με maximum 9 άτομα και με αυστηρούς κανόνες. Ο ίδιος θα περάσει με την οικογένειά του τις γιορτινές ημέρες, ενώ – όπως είπε- θα περιμένουν είτε τα Χριστούγεννα ή στην αλλαγή του χρόνου τον γιό του, ο οποίος υπηρετεί την στρατιωτική θητεία του στον Έβρο. Το μενού των ολιγοήμερων διακοπών του πρωθυπουργού θα περιέχει απαραιτήτως ξεκούραση αλλά και άσκηση για εκτόνωση.

«Νομικό οπλοστάσιο για τους συνωμοσιολόγους»

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη συνολική συστράτευση της κοινωνίας όλων όσοι μπορούν να αρθρώσουν έναν ουσιαστικό και τεκμηριωμένο λόγο, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες ότι δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στους συνωμοσιολόγους και όχι «ψεκασμένους» είπε: «έχουμε και το νομικό οπλοστάσιο αλλά και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων», ωστόσο υπογράμμισε ότι πιστεύει στη δύναμη της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων.

«Είμαστε λογικοί και πρακτικοί άνθρωποι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καταδείξει ότι δεν βρίσκεται σε ένα «γυάλινο δωμάτιο» εκτός κοινωνίας αλλά κατανοεί την οικονομική πίεση που υφίστανται οι πολίτες. «Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει – πάνω από όλα σε μία επιχείρηση η οποία έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της- είναι να μείνει ζωντανή, να μην απολύσει τους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αξία του «Ταμείου Ανάκαμψης».

«Εγχειρίδιο μεταρρυθμίσεων η έκθεση Πισσαρίδη»

Αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα συνολικά, όχι η Κυβέρνηση, έχει ανάγκη για την επόμενη δεκαετία. Όπως είπε, κάποια από τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποια είναι πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν διοικητικό ή πολιτικό κόστος και όχι κατ’ ανάγκη οικονομικό κόστος. Δίνοντας μία γεύση από τις προθέσεις του, είπε: «Η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα φιλοδοξώ να μην έχει καμία σχέση με τη δεύτερη δεκαετία. Χρέος και υποχρέωσή μας είναι να ασχολούμαστε με το πιο επείγον που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να ετοιμάζουμε και το μέλλον».

Οι στιγμές έντασης με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να χειριστεί μία έκρυθμη κατάσταση με την Τουρκία το καλοκαίρι, η οποία απαιτούσε αποφασιστικούς χειρισμούς. «Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης με την Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», οι οποίες οδήγησαν τους δυο στόλους να βρίσκονται ουσιαστικά «μύτη με μύτη» στο Αιγαίο, ωστόσο δεν μίλησε για «θερμό επεισόδιο».

Τέλος, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι  η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία με την προϋπόθεση της ουσιαστικής και όχι προσχηματικής αποκλιμάκωσης, για το μείζον θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.