Βούτσης: «Εγκληματική πολιτική αμέλεια συνιστά η συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές»

«Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με τον μικρότερο δυνατό μαθητικό πληθυσμό ανά τάξη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:02
04/10/2020
Βούτσης: «Εγκληματική πολιτική αμέλεια συνιστά η συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές»
21
loading

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με άρθρο του στην εφημερίδα Παρόν με τίτλο «Εξ' όνυχος...» επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία κάνοντας λόγο για εγκληματικές αμέλειες εις βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών και καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του πριν το ζήτημα λάβει δραματικές διαστάσεις.

Δείτε το άρθρο του αναλυτικά

«Εγκληματική πολιτική αμέλεια συνιστά η συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές, τα παιδιά μας και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, σε ότι αφορά την απαράδεκτη και πέραν πάσης δεοντολογίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων «εκπαιδευτική διαδικασία» σε τάξεις που κατά πλειοψηφία φιλοξενούν 25 με 27 άτομα.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας, στην πρώτη κιόλας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων μετά την μικρή διακοπή της Βουλής τον Αύγουστο, έθεσε το ζήτημα όπως και οι υπόλοιπο αρχηγοί των κομμάτων. Είπε δε κάτι επιπλέον, προκάλεσε απολύτως θεσμικά τον Πρωθυπουργό, γιατί βεβαίως δεν είναι μόνο ζήτημα της υπουργού κας Κεραμέως, να καταθέσει στη Βουλή τα πρακτικά των κρίσιμων συσκέψεων του συμβουλίου των καθηγητών επιδημιολόγων, για το διάστημα μετά τη λήξη της καραντίνας και σε ότι αφορά κυβερνητικές αποφάσεις, τόσο και κυρίως για την προετοιμασία για τη νέα σχολική περίοδο, αλλά βεβαίως και για τα πρωτόκολλα που αφορούσαν την πληρότητα στα Μ.Μ.Μ. και τα αντίστοιχα στις πύλες εισόδου για το αναμενόμενο τουριστικό ρεύμα. Ήταν μια πολύ σοβαρή πρόταση, καθώς εκτενή ρεπορτάζ έγκυρων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, έδιναν από τότε το σήμα ότι πέραν και της στάσης του ιδίου του κ Σ. Τσιόδρα, η κυβέρνηση δεν είχε ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών, με προφανή κίνδυνο βλάβης στη δημόσια Υγεία. Δεν θα αναλύσω το προφανές ζήτημα της κυβερνητικής ευθύνης για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στην Αττική. Είναι σαφές όμως, ότι αποτελεί εγκληματικό λάθος πολιτικής το ότι δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με τον μικρότερο δυνατό μαθητικό πληθυσμό ανά τάξη, μέσω της εφαρμογής πολιτικών για νέες αίθουσες, για βάρδιες, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και για ότι άλλο θα χρειαζόταν με οποιοδήποτε κόστος για να προφυλαχτούν τα παιδιά μας και βεβαίως όλη η κοινωνία, στην αναμενόμενη από τότε έξαρση της πανδημίας, για το φθινόπωρο που ήδη τώρα διανύουμε.

Αποτελεί μάλιστα ψηφίδα αναλγησίας και αχαρακτήριστης εμμονής το ότι το μόνο μέτρο που ελήφθη -και μάλιστα με νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση- ήταν η αύξηση του αριθμού από 22 σε 24 μαθητές ανά τάξη, προφανώς και για τη διευκόλυνση ιδιαίτερα των ιδιωτικών σχολείων στα οποία πλέον είναι κανόνας η τάξη των 25 έως 27 μαθητών. Με ποιο δικαίωμα ο μεν κος Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε στη δευτερολογία ούτε στην τριτολογία του, στο εύλογο και σαφές αίτημα της αντιπολίτευσης, για να γνωρίζει η κοινωνία τα πραγματικά δεδομένα και τις απόψεις των ειδικών και με ποιο δικαίωμα επίσης, ενώ λαμβάνονται, όπου αυτό είναι δυνατόν (πχ στη Βουλή), όλα τα αναγκαία μέτρα για στοιχειώδη προφύλαξη από την πανδημία, το υπουργείο Παιδείας κωφεύει; Είναι κυριολεκτικά ανάξια σχολιασμού η προσπάθεια για κοινωνικό αυτοματισμό στον οποίο έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου, στην αντιπαράθεσή της για το ζήτημα των καταλήψεων που γίνονται με κεντρικό ζήτημα ακριβώς τη λήψη μέτρων για την προστασία των ίδιων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι ανάξια σχολιασμού, όχι γιατί δεν υπάρχει ένα ζήτημα προφανούς πολιτικής αντιπαράθεσης για αυτήν την εξέλιξη, αλλά γιατί εντελώς αλαζονικά δεν δίνεται μέσα από τις συνέχεις δηλώσεις «τιμωρητικού χαρακτήρα» της υπουργού, το ελάχιστο σήμα κατανόησης για την απαράδεκτη κατάσταση και το αντίστοιχο σήμα για μια προσπάθεια που θα έπρεπε να κάνει άμεσα το υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης και την τοπική αυτοδιοίκηση για να θεραπευτεί αυτό το πρωτοφανές γεγονός του να βρίσκονται για 5 ή και 7 ώρες συνεχώς παιδιά μαζί, προφανώς με τις μάσκες τους, σε χώρους που κατά ανώτατο όριο θα έπρεπε να φιλοξενούν 15 άτομα.

Ακόμα και το ζήτημα της προετοιμασίας για εναλλακτικά σενάρια τηλεκπαίδευσης περιχαρακώθηκε στην αντιδικία για την επίσης αδικαιολόγητη εμμονή συνεργασίας του υπουργείου με ιδιωτικό φορέα. Πόσες χιλιάδες παραπάνω διορισμοί εκπαιδευτικών θα δικαιολογούντο ως υποχρεωτικοί μάλιστα σε συνθήκες της πρωτοφανούς πανδημίας και όμως δεν έγιναν. Γιατί άραγε; Ακόμα και η εφαρμογή των ιδιαίτερων πρωτοκόλλων για την καθαριότητα στα λειτουργούντα σχολικά συγκροτήματα, απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό από αυτό που η Κυβέρνηση φρόντισε να προσλάβει, δηλαδή αριθμητικά το ίδιο ακριβώς όπως τα προηγούμενα χρόνια πριν από την πανδημία. Θα αδικούσα την αυτοτελή σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού, εάν επανέφερα στη συζήτηση το επίσης αναπάντητο προς ώρας ερώτημα προς την κυβέρνηση που αφορά στους οικονομικούς όρους που έχουν δοθεί πέραν του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση συνολικά της πανδημίας, που είναι ελάχιστη ως απόλυτο ποσό (περίπου 5 δις), απέναντι στον ψευδή ισχυρισμό για πολλαπλάσιο ποσό. Το ζήτημα είναι παρόν και πριν λάβει δραματικές διαστάσεις, θα πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη της θεραπείας και της επίλυσής του, τουλάχιστον για τη σχολική χρονιά που διανύουμε. Ακόμα και οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να αναληφθούν και για να υπάρξει ριζική στροφή στην αντιμετώπιση του ζητήματος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar από Σαλό

  Πάντως εγώ δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ζητάνε οι μαθητές.
  Αυτά είναι αιτήματα αιώνων και .................... βρήκαν την πιό κατάλληλη στιγμή να τα επαναφέρουν και να αγωνιστούν δια του προσφιλούς χαβαλέ ! ! ! ! !
  Είμαστε τελικά χώρα χαβαλέδων και ..... μπράααααβο μας ! ! ! ! !
  Μάλλον και δεν έχουμε στοιχειώδη σοβαρότητα σαν λαός αλλά και δεν είμαστε με τα καλά μας, όπως αποδεικνύουμε συνεχώς με τις πράξεις μας !

  1. avatar Xountalas

   Πάντως ο Κούλης το ( νομοθετικό ) του καθήκον το έκανε: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ δια νόμου και ρητώς τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στα σχολεία και θέσπισε την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΊΑ για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων για απόφαση επί των καταλήψεων. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος, αφαίρεσε ένα σημαντικό όπλο από τα χέρια της αριστεράς....Να τους... σκοτώσει θέλετε?

 2. avatar Μπαλντας

  Ουν τσ ξ πρρρρ.

 3. avatar βουτσαρα μουυυυυυυ

  δωσε καταληψη....δωσε αναρχιλα.........ζημια ....καταστροφη ληστεια εγκλημα..........λαθρονια....φορους και ντολμα..........καταληψεις θες ακομη??????την αλλη βολτα θα τα πουμε.......σταλινοφασιστες...μαδουρογαιδουρια πακιστανακια......

  1. avatar Xountalas

   ΥΠΟΜΟΝΗ και όλοι μαζί ΚΟΥΛΗ να κόψει τον βήχα της αριστεράς και απέλαση όλων των τριτοκοσμικών φυλών που εισέβαλαν στην Ελλάδα μας.ΥΠΟΜΟΝΗ και όλοι Κούλη να φύγει η ροζ νουδουλα, ο ΣΥΡΙΖΑ...

 4. avatar Καλογρεζα

  Εχεις δικιο κυρ. νικολακη.
  Η κυβερνηση θα επρεππε να προσλαβει
  την οικογενιακη κατασκεβαστικη εταιρεια της οικογενειας τσιπρα
  και του συντροφου \"ελα μωρε τωρα\"
  για να φτιαξουν κτηρια της αρεσκειας σου σε χρονο μηδεν..
  ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ.

 5. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Βουτση πως πανε οι δουλειες του γιου; ακομα ασχολειται με τις απαλλοτριωσεις τραπεζων;

 6. avatar πες μας …

  ο γιός σου που \"απαλλτρώνει\" τράπεζες και συμμετέχει σε επιτροπές υποδοχής κατά συρροή δολοφόνων είναι καλά; η πρώην σύζυγος που διόρισες στην βουλή μήπως χρείζεται βοηθό;

 7. avatar Υπάρχει εξήγηση

  Δεν πρόκειται για αμέλεια της κυβέρνησης αλλά για εγκληματική εμπάθεια. Ο Κούλης και η αχώνευτη θεούσα δε μπορούν να τους χαζέψουν με την τηλεόραση παπαγαλάκι τους. Γι\'αυτό βγάζουν όλη τη χολή εις βάρος τους.

  1. avatar απο οπου και να πιασεις το συριζα……μυριζει ασχημα…..

   βουτοπατερας λαλησε.....συζυγος διορισμενη στη βυλη....εμ πως???η δικη σου θα διοριστει????στηριζουν ολοι τους τις καταληψεις...τριανταφυλιδης γιανουλης αυγερη...φυντανια της ερτ 3........ριχνουν καθε μερα δηλητηριο οχιιας........θενε κλειστα σχολεια......παρανομια...αναρχια.......ασυλια...πακιστανια.

   1. avatar Xountalas

    ...και καψωχοκεφαλα και μαδουροκαταστασεις...

 8. avatar Φάτε έναν […]

  Όλα τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως με σύμφωνη απόφαση του υπουργείου παιδείας. Στερούν το δικαίωμα στην δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και τοποθετούν στη θέση του καθηγητή ένα λαπτοπ. Από την μία κλείνουν τα πανεπιστήμια και από την άλλη το παίζουν ενοχλημένοι για τις καταλήψεις των μαθητών. Πάρτε το χαμπάρι, όλοι είναι συνεργάτες σε αυτό που ζούμε. Προωθούν την τεμπελιά, το φόβο, την ανασφάλεια και την ανεργία. Σε λίγο καιρο θα βαφτίζουν τους νεκρούς της γρίπης, θύματα covid για να μας κλείσουν μέσα στα σπίτια μας. Το σχέδιο είναι οργανωμένο και εμείς απλά περιμένουμε το τέλος μας.

  1. avatar συριζοποδεμιζεις

   θες να μας εξαφανισεις?????νεκροθαφτη??????

  2. avatar ταχεις παιξει εντελως…..

   καμια υπογα σου στελνει σμσ????αναρχιλα σαπιλα φανατιλα θανατιλα βρωμας

  3. avatar Απο

   Μανια καταδιωξης πως πας ? Τοχεις κοιταξει καθολου ??

 9. avatar jim

  Ο ταβερνιάρης μίλησε έκλεισαν τα σχολεία γιατί τα κλείσατε άνοιξαν τα σχολεία ναι αλλά έπρεπε αίθουσες περισσότερες ...αύριο με μαγικό ραβδί θα κάνουν χίλια σχολεία καλά δεν ντρέπεστε καθόλου αλλά γιατί χάθηκε η τσιπα για να την βρείτε εσείς ρεμπεσκέδες ....

  1. avatar Ενας καποιος..

   Ζητω το Κουλι

 10. avatar Μιλάει ο τύπος που μέχρι την τελευταία μέρα ως πρόεδρος της βουλής διόριζε

  συγγενείς και φίλους στη βουλή με τεράστιους μισθούς και μόλις τον πήρανε χαμπάρι ζήτησε απλά ένα συγνώμη....εγώ αν παρανομήσω και ζητήσω μια συγνώμη θα απαλλαχθώ;;

 11. avatar Zafer57

  Η υποστήριξη στο κουφοντινα τι απότελει?

  1. avatar Καλα τωρα

   Ψιλα γραμματα αυτα. Ετσι για να ξεχνιομαστε..

 12. avatar σσοκ

  Νάτος....νάτος ο Βούτσης ο φευγάτος...!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει