Σε μαραθώνιο  με ανατροπές και εμπλοκές εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη στο τραπέζι υπάρχει ένα πρώτο προσχέδιο, το οποίο ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε και διάλειμμα 45 λεπτών.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Και αυτό γιατί οι διατυπώσεις είναι γενικόλογες και δεν εκφράζουν την ελληνική πλευρά. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο προσχέδιο ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει το σεβασμό στην περιοχή».

Για να προχωρήσει η διαδικασία, η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει στους Ευρωπαίους Αξιωματούχους, ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές για να το κάνει αποδεκτό η Αθήνα.  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει ακόμη και σήμερα την προκλητική ρητορική, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο.

Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».