Με τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου στα βασικά θέματα της ατζέντας άρχισε πριν λίγο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της Βενεζουέλας.

«Η Λευκορωσία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, η Λιβύη επίσης, αλλά και η σχέση μας με την Αφρικανική Ένωση και την Αφρική γενικότερα» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «σχετικά με τη Λευκορωσία, λυπάμαι διότι η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει με τη συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε το λαό της Λευκορωσίας».

Σχετικά με τη Λιβύη ο Μπορέλ επισήμανε ότι «έπειτα από πολλούς μήνες, βλέπω λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Το άτυπο πρόγευμα με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχινόφσκαγια περέθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα βρεθεί και το ζήτημα της Τουρκίας, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου.

Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται περίπου στις 15.30 (τοπική ώρα).

(φωτογραφία αρχείου)