«Αδύνατο να μην αντιδράσει στρατιωτικά η Γαλλία σε επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας»

Ο Γάλλος αναλυτής, Μπρούνο Τερτραί, θεωρεί δεδομένη την παρέμβαση του Παρισιού


ΚΟΣΜΟΣ
21:34
14/09/2020
«Αδύνατο να μην αντιδράσει στρατιωτικά η Γαλλία σε επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας»
12
loading

Η Γαλλία θα παρέμβει αν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό θεωρεί ο διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας, Μπρούνο Τερταί.

Ο κ. Τερταί μίλησε στον ΣΚΑΙ για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Άγκυρα.

- Δρ. Τερτραί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποχώρηση του Τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέϊς στο λιμάνι της Αττάλειας, πώς ερμηνεύετε την Τουρκική αντίδραση; Ήταν αποτέλεσμα της διπλωματικής πίεσης από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ; 

«Αυτό που είναι προφανές είναι πως το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέϊς επέστρεψε στην Αττάλεια πριν την Σύνοδο Κορυφής, θα ερμηνευτεί ως ένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν η πρόθεση, πάντως θα ερμηνευτεί σαν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ακόμη κι αν η Τουρκική κυβέρνηση, όπως το καταλαβαίνω, έχει ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί και να επιστρέψει και ίσως να επιστρέψει».

-Με αυτό ως δεδομένο, ποια είναι η πιθανότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα; 

«Αν δεν αλλάξει κάτι από σήμερα μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ίσως υπάρξει μια έκκληση για προσοχή, κάποιες προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας, αλλά αμφιβάλλω για το εάν θα υπάρξει κάποια συμφωνία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε αυτή τη φάση».

-Σε σχέση με τη Ελληνο-γαλλική συνεργασία, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα και συνάντηση του Προέδρου Μακρόν με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.  Πρόκειται απλά για μια συμφωνία πώλησης όπλων, ή για κάτι περισσότερο από αυτό; Και θεωρείτε πως η Γαλλία θα παρέμβαινε σε περίπτωση μιας πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; 

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής:

Προφάνως έχει υπάρξει το ενδιαφέρον της Γαλλίας να πουλήσει υπερσύγχρονο οπλισμό σε διάφορα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για αρκετό καιρό και έχουν υπάρξει συζητήσεις.

Ακόμη και πριν από αυτή την κρίση. Το δεύτερο μου σημείο είναι πως γνωρίζω ότι οι Γάλλοι θέλουν να λαμβάνουν υπόψη ότι κάθε μεγάλη συμφωνία οπλικών συστημάτων πρέπει να συνεπάγεται και να σημαίνει κάποιας μορφής αυξημένης στρατηγικής συνεργασίας.

Οπότε το να πουλάς όπλα όπως τα Ραφάλ ή τις φρεγάτες, είναι κάτι που οδηγεί, ή είναι κάτι που οι Γάλλοι θα ήθελαν να βλέπουν ως μια στενότερη στρατηγική συνεργασία.

Στη δεύτερη ερώτησή σας, πρόκειται προφανώς για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά θα σας δώσω το προαίσθημά μου:

Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Εμμανουέλ Μακρόν, όμως θα ήταν κάπως έτσι: Εάν υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατιωτική επίθεση ή κάτι αντίστοιχο, απέναντι σε έναν Ευρωπαίο εταίρο, ή έναν σύμμαχο όπως η Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο για μια χώρα σαν την Γαλλία το να μην αντιδράσει στρατιωτικά. Θα ήταν απλά αδύνατο.

Προφανώς κουβεντιάζουμε πολύ ευαίσθητα ζητήματα διότι δεν θα συμφωνούσαν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πως θα έπρεπε να υπάρξει μια στρατιωτική αντίδραση, αλλά θεωρώ πως εάν επρόκειτο για μια αδιαμφισβήτητη - σύμφωνα πάντα με την Γαλλική θεώρηση του Διεθνούς Δικαίου - παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων, τότε είναι προφανές ότι οι Γάλλοι θα αντιδράσουν στρατιωτικά.

Με ποια ακριβώς μορφή, δεν γνωρίζω ακριβώς, αλλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά».

-Ποιο είναι το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Παρισίου; Έχουμε παρακολουθήσει πολύ σκληρές δηλώσεις μεταξύ του Μακρόν και του Ερντογάν. Είναι η Λιβύη, είναι τα ενεργειακά αποθέματα στην ΝΑ Μεσόγειο, είναι το παιχνίδι εξουσίας μέσα στην Ευρώπη, είναι όλα μαζί; 

«Είναι φυσικά η Συρία και η Λιβύη, περιοχές που είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ισχυρές διαφωνίες με την Άγκυρα.
Οι φυσικοί πόροι; Όχι, οι φυσικοί πόροι δεν είναι το βασικό ζήτημα για εμάς.

Εκτιμώ ότι το "κλειδί" της ουσίας αφορά στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τα ευρωπαϊκά σύνορα – τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξει ότι είναι πρόθυμη και ικανή να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Ειδικά, από τη στιγμή που άλλες χώρες παρακολουθούν από τη δική τους οπτική γωνία - για παράδειγμα η Κίνα, αλλά και η Ρωσία και άλλες, – τι κάνουμε και τις αντιδράσεις μας.

Γιατί στον 21ο αιώνα, πολλές από τις προκλήσεις θα λυθούν μέσα από το Δίκαιο της Θάλασας.

Επομένως, είναι όλα αυτά και θα πρόσθετα και μία διάσταση που συχνά αγνοείται από το Παρίσι, που είναι πάρα πολύ στο μυαλό των φορέων λήψης αποφάσεων στη Γαλλία, που είναι η επέκταση της Τουρκικής εκδοχής του Πολιτικού Ισλάμ, στο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο θεωρείται από πολλούς Γάλλους ως μη σύμφωνο με τη Δημοκρατία και του τρόπου που οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν τη θρησκεία παγκοσμίως.

Δεν πρόκειται για το Ισλάμ προφανώς, αλλά για την Τουρκική εκδοχή του ριζοσπαστικού Ισλάμ ή του Πολιτικού Ισλάμ, ή και αντίστροφα, που φαίνεται πως προωθείται επιθετικά στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας από την Τουρκία, αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, παρακολουθούν πολύ – πολύ προσεκτικά. Αυτή η διάσταση αναμφίβολα μετράει στη ζυγαριά όταν κοιτάζεις τις διαμάχες Γαλλίας και Άγκυρας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Λολοπουλο

  Πολλες μπαρουφες κυκλοφορανε στα σχόλια αλήθεια. Παντως γιατην σημερινή σταση της Τουρκιας φταιμε εμεις. ΦΤΑΙΜΕ κ πολύ. Απο τη εποχη του 1ου παγκοσμιου που δεν μπορουσαμε να παρουμε θεση κ εμπιστευτηκαμε ξενους που μας πουλησαν , μεχρι σημερα. Ταχουμε κανει ροιδο. Οικονομικες ατασταλιες , δανεια, εμφυλιο, κατάντια κ φτωχολογιά, ανυπαρξια μυαλών, καμια σοβαρη αναπτυξη, χουντα, κυπρος, και τελος χρεοκοπια κ μνημονια. Επρεπε ναμαστε μια χωρα τουλαχιστο της κλασης Ιταλια. Καλα κανει ο [...] κ μας εχει για καρπαζες λοιπον αφου τον παιρνει.

 2. avatar Let nature take its course

  Εντωμεταξύ υπάρχουν κάτι ζώα που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν τον Τράμπ και βρίζουν τον Μακρόν!!!
  Είναι γνωστά εδώ στο χούντο-site

  1. avatar Xountalas

   Στατέλη, συμφωνώ ότι ο Trump δεν είναι μία συμφέρουσα εθνικά επιλογή και έχω σχολιάσει επ αυτού, συφωνώ φυσικά και για τον Μακρόν. Κάνεις όμως μία απρέπεια αφού αποκαλώντας το Newsbeast χουντοsite ( αριστεροί είναι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο Newsbeast), δημιουργείς ακυρους συνειρμούς ότι και καλά οι χουντικοί υποστηρίζουν Trump και βρίζουν τον Μακρόν, αν και πατριώτες. Με λίγα λόγια ωρέ Statelious, μπέρδεψες το σώβρακο με την γραβάτα ( για άλλη μία φορά).

 3. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

  Χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ν.μ., τώρα αμέσως, διαφορετικά το χάσαμε το παιχνίδι! Δικαίωμα της Ελλάδας! Να δούμε πόσο καλό παιδί είναι η Τουρκία! Αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε κυρώσεις να τους εξηγηθεί το καθήκον της Ευρώπης το ότι αφορά ασφάλεια! Διαφορετικά βέτο όπου πονάει! Συνεχή προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου να σταματήσουν οι ενταξιακές της Τουρκίας! Δεν δίνουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμό ίσα ίσα για να αποτραβηχτεί το Ορουτς, να μην γίνουν οι κυρώσεις και μετά πάλι από την αρχή! Όπως και με την Κύπρο αν θυμάμαι καλά μετά την εισβολή αγόρασαν φρεγάτες το ΠΝ και μετά... τίποτε, μόνο κουμπαριές με τους Τούρκους!

  1. avatar Στρατηγέ μου

   Μιλάς με πολύ βαρύγδουπες εκφράσεις. Ίσως να είσαι μπαρουτοκαπνισμένος αλλά από θέματα διπλωματικών χειρισμών μάλλον δεν κατέχεις πολλά. Εκτός και αν το 9 στο ψευδώνυμο φανερώνει την ηλικία σου.

   1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

    Από τη μία είμαι στρατηγός, από την άλλη διπλωμάτης! Αυτό κι δεν είναι αντίφαση! Μήπως η βόμβες φωτιάς που έριξαν οι σύμμαχοι στη ναζισική Γερμανία ήταν κι αυτές μια διπλωματική ενέργεια! Εσένα βέβαια δεν σε διώξανε οι τουρκαλάδες από το σπίτι σου, δεν εκκαθάρισαν την μισή σου πατρίδα από καθέ ελληνικό στοιχείο και δεν βιάσαν την γυναίκα σου, την αδερφή σου. Δεν σκότωσαν τον πατέρα σου, τον αδερφό σου, το 1974, η μακάβρια λίστα δίχως τέλος! Ούτε εγώ είμαι θύμα τον πάραπανω! Εγώ είμαι εμπόλεμος όπως η πατρίδα μου από το 1974! Ούτε θύμα δικό σου ή κάποιας νοοτροπίας του λήθαργου καλή ώρα σου! Για τα ροχαλητό σου, ευθύνεσαι μόνο εσύ! Άντε λοιπόν να βάλεις κάποια μάσκα ύπνου.

  2. avatar @ΓΙΩΡΓΟΣ 9

   Βρε τι ειναι αυτό με εσάς! Άκου τώρα αμέσως τα 12νμ. Πετάτε ένα `τώρα αμέσως` και νομίζετε οτι είπατε κάτι.
   Αυτά τα πράγματα θέλουν προετοιμασία, υπομονή και το ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟ απ ΟΛΑ να επιλεχθεί η ΚΑΤΆΛΛΗΛΗ στιγμή, η οποία φαίνεται να πλησιάζει, αλλά δεν είναι αύριο ή μεθαύριο.
   Είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12νμ, αλλά μιλάς έναν τρόπο που, αν μη τι άλλο, δείχνει οτι ΔΕΝ ξέρεις και πολλά από αυτά τα θέματα, ΟΠΩΣ π.χ., για ΑΡΧΗ, πως ΔΕΝ είναι μόνο η Τουρκία ενάντια στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
   Είναι κι άλλες ΠΟΛΥ ισχυρές χώρες που ΔΕΝ τις συμφέρει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βάζουν εμπόδια.
   Αν ήμασταν μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, ΙΣΩΣ θα μπορούσαμε αύριο να κάνουμε την επέκταση. Μα δεν είμαστε ΗΠΑ.
   Η επιλογή ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ στιγμής να επεκτείνουμε τα ΧΥ στα 12νμ, μπορεί να ειναι απλά καταστροφική, ΕΙΔΙΚΑ σε μια περίοδο πολύ μεγάλης έντασης όπως αυτή.
   Θέλει υπομονή.

   1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

    Όμως σίγουρα εγώ δεν κατέχομαι από φοβικό σύνδρομο, ούτε ο ελληνικός λαός! Δεν μας αξίζει τέτοια προσέγγιση των πραγμάτων όπως εσύ αναφέρεις, βασιζόμενη στην τσέπη και στα προσωπικά συμφέροντα! Τα εθνικά συμφέροντα είναι αυτά του ελληνικού λαού που καθημερινώς καταπατούνται από ανθρώπους όπως εσύ και που πολλές φορές ούτε που το συνειδητοποιήτε! Αλλά όπως είπαμε για το τελευταίο χρειάζεται συνείδηση!

   2. avatar Απάντηση σε: ΓΙΩΡΓΟΣ 9 & @ΓΙΩΡΓΟΣ 9

    Για ποιόν λόγο η Ελλάδα ή όποια χώρα είναι υποχρεωμένη να ορίσει ή να περιφράξει τα 12 ναυτικά της μίλια.
    Αυτό ακριβώς δεν είχε αποφασίσει το 1982 η Διεθνής Συνθήκη ΟΗΕ *περί Δικαίου της Θάλασσας* και που μάλιστα ισχύει για τους πάντες επι της γής;
    .
    (για ξανασκεφτείτε το όταν διαβάσετε λιγάκι και πήτε μου κι εμένα να μάθω!)

    1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

     Για τον απλό λόγο: όταν βάλεις πασσάλους στην ιδιοκτησία σου με σύρμα, ο άλλος θα το σκεφτεί να το καταπατήσει! Τα 12 ν.μ. έχουν γεωγραφικές αναφορές. Δύσκολα ο αντίπαλος να καταπατήσει τις συντεταγμένες αυτές! Περισσότερο, δείχνεις στην κοινωνία την ιδιοκτησία σου και έτσι αυτή την αντιλαμβάνεται! Όταν από το 1982 δεν κάνουμε καμία κίνηση στα 12ν.μ. η διεθνή κοινότητα το παίρνει σαν αμφισβητούμενο, λόγω ότι η Τουρκία το αμφισβητεί από τότε, χειρότερα, casus belli, η όλη υπόθεση! Όλα αυτά δύσκολα μπορείς διπλωματικά σε διεθνή επίπεδο να τα πουλήσεις! Βλέπε το « Μακεδονία» που για λόγου χρόνια χρήσης μπήκαμε σε παράλογο συμβιβασμό, με τα σλαβικά να αποκαλούνται μακεδονικά! Διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας λέγεται αυτό! Η χρησικτησίας δεν υπάρχει αλλά τελικά κάπου εκεί καταλήγει! Αλλά πάνω απ´όλα διεκδικώντας τα δικαιώματά σου σαν χώρα θα παλέψεις να βρείς και λύσεις! Αν μείνεις στο λήθαργο ότι το διεθνή δίκαιο σε προστατεύει θα ξυπνήσεις με το Τούρκο στην αυλή σου στην καλύτερη των περιπτώσεων! Για ρώτα και του Κύπριους! Μακάβρια παραδείγματα αρκετά στην Ελλάδα!
     Κατά τα άλλα εγώ δεν πιστεύω ότι εσύ θέλεις να μάθεις! Προς το παρόν έχουμε βουρκώσει το όλο θέμα και έχουμε φτάσει να τρομάζουμε το casus belli των Τούρκων. Βέβαια πολιτικά το εννοώ! Ο Έλληνας και ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν τρομάζει! Το έχει αποδείξη χιλιάδες φορές στην ιστορία! Αυτή είναι και η ατυχία του Τουρκαλά, κάποια στιγμή θα του τη φέρει!

   3. avatar K x

    Τότε να σκύψουμε το κεφάλι? Αλίμονο αν πας για να αντιμετωπίσεις κάποιον και φοβάσαι για εσένα.

    1. avatar @K x

     Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα. Αν διαβάσεις ΛΊΓΟ καλύτερα θα δεις ότι ποτέ δεν είπα να σκύψουμε τίποτα.
     Η υπομονή είναι αρετή και η σωστή επιλογή χρόνου θέλει σοφία.
     Επέκταση σε Ιόνιο, Κρήτη και Πελοπόννησο θα γίνει. Προς την Τουρκία δε χρειάζεται να βιαστούμε. Δημιουργούνται οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.
     Πολλοί όμως μόλις ανακαλύψαν το ίντερνετ, έγιναν ξαφνικά ανυπόμονοι. Τα θέλουν όλα εδώ κ τώρα.
     Δε λειτουργεί έτσι το πράγμα!
     Άσε που έγιναν και όλοι μάγκες... στρατηγοί, πολέμαρχοι, γιατροί, δικηγόροι, αύριο με κανένα σεισμό θα γίνουν μηχανικοί κλπ. Πολλοί, οι περισσότεροι, ΟΛΑ αυτά μαζί.
     Τα κόμπλεξ τους βγάζουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει