Με αιχμές κατά Παπανδρέου, αλλά και επίθεση κατά Τσίπρα κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για τον νέο πολιτικό σχηματισμό της κεντροαριστεράς, την «Ελιά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε λέγοντας ότι η Ελιά ενώνει και εμπνέει, συμβολίζει την ειρήνη, την παραγωγή, τον ευρωπαϊκό νότο ως πολιτική έννοια.

Πρόσθεσε πως λυπάται για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από την προσπάθεια και αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, «λυπάμαι για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ και δεν είναι». «Μας ενώνει η κοινή μας αναφορά στην Δημοκρατική Παράταξη, η πίστη στις αξίες και της Δημοκρατίας, η επιμονή στη σημασία της πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε πως η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς πόζες, χωρίς μυξοπάρθενη αντίληψη.

Προέβλεψε πως οι επερχόμενες εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για την αντιπολίτευση, θα αποτύχει η στρατηγική εφόδου. Μιλώντας για τον ίδιο προσωπικά είπε ότι αποτελεί εμπόδιο για κάποιους και ότι χαίρεται γι’ αυτό. Σχετικά είπε: «χαίρομαι που ορισμένους τους εμποδίζω με την παρουσία μου, αλλά θα είμαι εδώ και θα συνεχίζω να τους εμποδίζω». Πρόσθεσε πως αισθάνεται πολύ τυχερός γιατί παίρνει μέρος στον πόλεμο της γενιάς του, όπως είπε, γιατί σηκώνει αυτό το βάρος, αφού «κάποιοι έπρεπε να πάρουμε το βάρος της εθνικής προσβολή»

Λοβέρδος: οι πασοκογενείς θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ «μόλις κουνηθεί η βάρκα».

Σε μια σειρά από προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση πριν τις προεδρικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης ο κ. Λοβέρδος προσδιόρισε τον χώρο που καταλαμβάνει η Ελιά έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση, δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα» ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι «τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οπορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως». «Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας» σημείωσε.

Για την Νέα Δημοκρατία ανέφερε αμέσως μετά «αλλά τη μάχη κατά του λαϊκισμού δεν μπορούμε να την δώσουμε από την πλευρά της γραφειοκρατίας, της ατολμίας, των κατεστημένων, του συντηρητισμού που ελέγχει τα θρησκευτικά φρονήματα των άλλων».

Για την συμμετοχή της Ελιάς στην κυβέρνηση είπε πως πρέπει να χρονοδιαγράψουμε πολιτικές που θα ασκηθούν έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών το 2015.

Γρηγοράκος: Όχι άλλο μνημόνιο

Σε ό,τι αφορά το νέο σχηματισμό, με τοποθετήσεις μελών των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς», συνεχίστηκαν οι ς εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το Σάββατο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «άκρατο λαϊκισμό», ενώ σε αιτιάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ΠΑΣΟΚ του 4%», απάντησε ότι η φιλοσοφία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «είναι για 4% και όχι για 27%», ένα «σύνδρομο που δεν έχει ξεπεράσει». Υποστήριξε επίσης ότι «αριστερό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι βοηθάει το λαό και όχι μόνο το διαρκές «όχι». Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι «από τη Συνδιάσκεψη λέμε «Όχι άλλο μνημόνιο», προσθέτοντας ότι μέσα από την «Ελιά» δίνεται ο αγώνας για μην ξανάρθει άλλο Μνημόνιο στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει καμία απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφερόμενος στο χώρο της Υγείας, είπε ότι έχουν γίνει λάθη στον ΕΟΠΥΥ, από πλευράς του νυν υπουργού Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η Κεντροαριστερά υπάρχει στην κοινωνία, παντού στους κοινωνικούς χώρους».

Για μια Κεντροαριστερά «πρωταγωνιστή» και όχι «κομπάρσο», μίλησε ο Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι «είμαστε στην «Ελιά» όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για μετά τις εκλογές» και ως προς αυτό σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσουν οι προσωπικές στρατηγικές. Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Καψής είπε ότι “θα θέλαμε να είναι εδώ και άλλοι που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και έχουμε συνεργαστεί σε πολλούς χώρους», προσθέτοντας ότι «έκαναν λάθος επιλογές». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λάθος επιλογές γιατί, όπως είπε, νομίζουν ότι αν αποκηρύξουν το κυβερνητικό παρελθόν τους θα μπορέσουν να αποτελέσουν μελλοντικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υποστήριξε, κάνουν λάθος γιατί αυτό που θα παραλάβουν θα είναι το αποτέλεσμα της «ασυναρτησίας» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καψής προσδιόρισε ουσιαστικά τους στόχους της «Ελιάς» σε δύο επίπεδα: Αφενός στη μάχη για την υπεράσπιση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που η δημοκρατική παράταξη ξεκίνησε. Αφετέρου, στη μάχη για την πολιτική λιτότητας, η οποία θα δοθεί στην Ευρώπη, μέσα από την επιδίωξη της αλλαγής των συσχετισμών από τις Ευρωεκλογές.

«Συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει το δίδυμο της ενότητας και της ανανέωσης», ανέφερε ο Νίκος Μπίστης, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη λογική κατά την οποία ενδέχεται να συναντηθούν κι άλλες δυνάμεις με την «Ελιά» μετά τις Ευρωεκλογές, τονίζοντας, αντίθετα, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει προεκλογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ συστηματικά αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια για τη συνένωση του χώρου, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να έχουμε συναίσθηση του ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και ποιοι όχι, ποιοι είναι λαθρεπιβάτες στο όχημα της Κεντροαριστεράς». Επιπλέον άσκησε κριτική, χωρίς να τους κατονομάσει, σε όσους από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στους «58» και επέστρεψαν στη ΔΗΜ.ΑΡ.
Μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε εάν κάποιος από τους παρευρισκόμενους πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι «για να πούμε στην πράξη το «όχι» στο ερώτημα «αν είναι εσαεί η συνεργασία με τη ΝΔ’, πρέπει να ετοιμάσουμε εναλλακτική ευρωπαϊκή πρόταση τώρα, αλλιώς δεν έχει νόημα η δυσφορία».