Οι εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο) που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάππειο, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.

Όπως επισήμανε ο επίτροπος Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Χουχτ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, που δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ήταν μία από τις σπίθες που οδήγησαν στις εξελίξεις στη χώρα και σημείωσε ότι το 90% των προβλέψεων της συμφωνίας έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα.

Ο κ. ντε Χουχτ τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία, εφόσον η Ουκρανία αποφασίσει ότι θέλει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και σημείωσε ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής για τους πολίτες της Ουκρανίας καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με την ενδιάμεση κυβέρνηση, ο Επίτροπος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, ενώ σχολιάζοντας τις ρωσο- ουκρανικές σχέσεις τόνισε: «Η συμφωνία σύνδεσης δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. Το γεγονός ότι η Ουκρανία θα έχει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα που μπορεί να αποφασίσει με ποιους θα έχει σχέσεις. Δεν είμαστε αντίπαλοι με τη Ρωσία, είμαστε εταίροι».

Βασικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο -όπως επισήμανε και ο κ. Μηταράκης- ήταν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Επισημάνθηκε η ανάγκη για άρση τόσο των δασμολογικών όσο και των μη δασμολογικών εμποδίων (τα οποία, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός, πλήττουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) όπως επίσης και για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ζήτημα το οποίο έθεσε και ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει έγγραφα των ΗΠΑ αλλά δίνει στο Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη όλα τα σχετικά έγγραφα.

Ο κ. Μηταράκης, έθεσε, εξάλλου, στη συνεδρίαση το αίτημα για κατοχύρωση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που υπογράφει η ΕΕ. «Η επίτευξη συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντική, τόσο για την ανάπτυξη των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την προστασία των καταναλωτών» τόνισε, συγκεκριμένα, ο υφυπουργός.