Την άποψη ότι η Ελλάδα αντεπιτίθεται εκφράζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας χάσει την πρόσβαση της στις αγορές, εξαρτιόταν αποκλειστικά από τα δάνεια των δανειστών, τα οποία είχαν συνοδευτεί από δρακόντειους όρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε αρκετές φορές να ελαφρύνει αυτούς τους όρους, με τις προσπάθειες της ωστόσο τις περισσότερες φορές να μην γίνονται αποδεκτές.

«Ωστόσο, με τα δημόσια οικονομικά να πλησιάζουν στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει ένα πιο ισχυρό χαρτί να παίξει.

Την Κυριακή η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2014 χωρίς να τον καταθέσει στο ΔΝΤ ή την Κομισιόν, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι κατανοητό που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς νιώθει την ανάγκη να κάνει επίδειξη δύναμης, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του είναι τώρα εξαιρετικά ισχνή και τα κόμματα της αντιπολίτευση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή ενισχύονται λόγω των δεσμεύσεών τους να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία διάσωσης ή ακόμα και να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα.

«Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην το παρατραβήξει. Ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, η προοπτική της είναι ακόμα αβέβαιη», υπογραμμίζουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται από τη στήριξη της ΕΚΤ».

«Η κυβέρνηση ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές το προσεχές έτος, αλλά ρεαλιστικά η Αθήνα θα παραμείνει εξαρτημένη από ένα δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης για το εγγύς μέλλον» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι, ούτε όλοι οι όροι του πακέτου διάσωσης είναι επιζήμιοι για την ελληνική οικονομία.

«Η διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη είναι ουσιώδης για την εξασφάλιση μελλοντικών παραχωρήσεων. Για την ώρα ο κ. Σαμαράς ίσως θα πρέπει να περιορίσει την κατηγορηματική του στάση. Ένα καλός στρατηγός ξέρει ποιες μάχες να διαλέγει» καταλήγει το δημοσίευμα.