Αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και η οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο της παρέμβασης που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ενώ η κυβέρνηση θα πάρει το χρόνο της για να απαντήσει στην Ιερά Σύνοδο, η οποία πρότεινε χθες το Πάσχα οι λειτουργίες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, προανήγγειλε Ανάσταση στις 26 Μαϊού και… εδέησε να προσφέρει το ποσό των 150.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να μην επεκταθεί η ΚΥΑ για κλειστές Εκκλησίες πέραν του Σαββάτου του Λαζάρου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν απαιτούνται αυτή τη στιγμή μαζικά τεστ στον πληθυσμό ούτε γενική χρήση των μασκών, παραδεχόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι και λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, η χρήση των όποιων αποθεμάτων πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατίθεται λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Αναμένεται προφανώς να μιλήσει για την οικονομία, όμως όπως και ο ίδιος είπε χθες στο CNN, προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, εξ ου και δεν αποκλείεται να προαναγγείλει ο ίδιος πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Εξάλλου το μήνυμα αυτό έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τονίζοντας ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες.

«Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας:

«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ευθέως ότι εξετάζεται η αυστηροποίηση, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και το χρονικό περιορισμό τους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει  τις εισηγήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες. Διαβεβαίωναν όμως ότι η όποια απόφαση δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα  μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση στις μετακινήσεις του. Πάντως θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται.

Ποια μέτρα εξετάζει ειδικότερα η κυβέρνηση

  • Η κάθε μετακίνηση να έχει διάρκεια μέχρι δύο, το πολύ τρεις, ώρες
  • Κάθε πολίτης να επιτρέπεται να στείλει ένα ή δύο SMS στο 13033 κάθε ημέρα για κάθε κωδικό, δηλαδή να μη μπορεί να μετακινηθεί πολλαπλές φορές με την ίδια αιτιολόγηση
  • Παρά τα σενάρια, που κυκλοφόρησαν, για κατάργηση των έγγραφων βεβαιώσεων, αυτό δε θα συμβεί καθώς πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες δεν έχουν τη γνώση ή την τεχνική ικανότητα. Όμως ενδέχεται η έγγραφων βεβαιώσεων να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα ενδέχεται να ληφθούν ακόμη και μέτρα για κλείσιμο των εθνικών οδών, αλλά σε κάθε περίπτωση βέβαιον είναι ότι θα ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι στα διόδια στο μεταξύ

Η απάντηση της κυβέρνησης στην Ιερά Σύνοδο για το Πάσχα

Η κυβέρνηση δεν έσπευσε χθες να απαντήσει στην απόφαση- πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Πάσχα. Οι ιεράρχες προσπάθησαν αυτή τη φορά να δείξουν (σχετικά) καλή θέληση, διαπιστώνοντας προφανώς ότι διαφορετικά η κυβέρνηση δε θα είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, αλλά και την κατακραυγή της κοινωνίας, που στη συντριπτική πλειοψηφία της ακούει τις συστάσεις των ειδικών. Όμως με τη λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και τη μη περιφορά Επιταφίου και τη μη άφιξη του Αγίου Φωτός (καθώς άλλωστε πτήσεις από Ιερουσαλήμ δεν πραγματοποιούνται) παραμένουν ερωτήματα:

Πώς θα αποφευχθεί η συγκέντρωση πιστών έξω από τις εκκλησίες; Θα συμμορφωθούν όλοι οι ιερείς με την οδηγία να κλείσουν τις θύρες των ιερών ναών;

Ήδη εκ δεξιών προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δηλώνοντας σε πλειοδοσία λαϊκισμού ότι οι εκκλησίες πρέπει να είναι ανοιχτές το Πάσχα. Αλλά το ερώτημα είναι εάν θα είναι καλά στην υγεία τους οι πιστοί και μη.