Σε «κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» θα αναδειχθεί «η μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο προτεινόμενος δε, τίτλος της σχετικής συζήτησης είναι: «Μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά σύνορα. Ενεργοποίηση του Άρθρου 78.3 για τη λήψη έκτακτων μέτρων».

«Οι συντονισμένες ενέργειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέδωσαν ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα φέρνοντας τη μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας, στο προσκήνιο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έθεσε το θέμα στο Προεδρείο του ΕΛΚ και η ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΕΛΚ για θέματα μετανάστευσης, πέτυχαν με τη στήριξη όλης της ευρωομάδας, να αναδείξουν το ζήτημα ως κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο».

Στην ανακοίνωσή τους, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υιοθέτησε τις απόψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, και καταδίκασε με «τον πλέον απερίφραστο τρόπο» τις ενέργειες της Τουρκίας στα σύνορα της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και οι συναρμόδιοι αντιπρόεδροι Έστεμπαν Γκονζάλες Πονς και Σάντρα Καλνιέτε, αναφέρουν τα εξής: «Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Ο Πρόεδρος Ερντογάν παίζει με τις ζωές ανθρώπων και η ανακοίνωσή του σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων είναι ανεύθυνη και παράτολμη. Η Τουρκία πρέπει να εναρμονιστεί με όλα τα σημεία της συμφωνίας για το προσφυγικό. Στηρίζουμε την Ελλάδα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρόκειται για ένα ελληνικό, αλλά για ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο αφορά όλα τα κράτη-μέλη ανεξαιρέτως».

«Πρόκειται για μια εξέλιξη καθοριστικής σημασίας, καθώς μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να φέρει εκτάκτως το θέμα στην Ολομέλεια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

TAGS