Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κοινοβούλια χωρών της Μεσογείου αλλά και διεθνών οργανισμών ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η 14η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου.

Η έναρξη θα γίνει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ενώ μηνύματα θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών António Guterres, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου Alia Bouran και η πρώην αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου.

Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν τα θέματα των τριών μόνιμων Επιτροπών της Συνελεύσεως, όπως οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θέματα ασφάλειας στην περιοχή Μέσης Ανατολής – Β. Αφρικής (MENA Region), η καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής, η σημασία της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρωμεσογειακής περιοχής, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών θα παρουσιαστούν οι εργασίες της 1ης Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Συνεργασίας και Ασφάλειας για το έτος 2020, με βασικούς εισηγητές τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας Atef Al Tarawneh, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Συνδέσμου Αραβικών Χωρών Hossam Zaki και τον καθηγητή Χάρη Παπασωτηρίου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν, με την παρουσίαση της 2ης Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής συνεργασίας για το έτος 2020, με βασικούς εισηγητές τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, την αναπληρώτρια γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Isabelle Durant, τον Συντονιστή Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Gaetano Leone και τον Επόπτη Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό.

Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση των εργασιών της 3ης Μόνιμης Επιτροπής για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κι αμέσως μετά το πέρας των εργασιών θα γίνει η τελετή απονομής Βραβείων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου για το 2019.

Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου θα ολοκληρωθεί με την τελετή παράδοσης της Προεδρίας.