«Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια. Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολιτών. Πρέπει να προσέχουμε. Όλοι θέλουμε χρήματα. Το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που ζητάνε δάνειο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Αντικείμενο της προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού είναι να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός σημείωσε «αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η ρευστότητα, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα και η τρόικα να δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της» ενώ πρόσθεσε ότι, παράλληλα, και οι τράπεζες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Εμείς παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα προγράμματα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με την εκταμίευση των χρημάτων ως δια μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο σχετίζεται και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων «όσο θα μειώνεται το ρίσκο της χώρας και θα επιστρέφουν οι καταθέσεις», όπως είπε ενώ συμπλήρωσε: «τα πράγματα θέλουν προσοχή αλλά η προοπτική είναι σαφώς καλύτερη». Αναφερόμενος στις εκταμιεύσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σημείωσε ότι αυξήθηκαν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους ενώ παραδέχθηκε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών. “Είναι λιγότερες από 1.000” όπως είπε και το απέδωσε, και στο γεγονός, ότι οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων. Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς όπως αναφέρθηκε, τραπεζικοί κύκλοι τάσσονται υπέρ μιας κλιμακωτής λύσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για παράπονα καταναλωτών σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τους ενήμερους δανειολήπτες διότι υπήρχαν καταγγελίες ότι το δίκτυο των τραπεζών δεν ήταν ενημερωμένο και δεν υπήρχε προθυμία. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει και για συγκεκριμένα παράπονα και καταγγελίες, ώστε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σχετικά με τη ρευστότητα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είπε ο υπουργός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 25% οι εκταμιεύσεις σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ έως τα τέλη της χρονιάς.