Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε την έκθεση αποτελεσμάτων του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου για το σύνολό του στο ΚΕΘΕΑ το διάστημα 1/7/2018 έως 30/6/2019 από το γενικό λογιστήριο του κράτους στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κ. Κικίλιας, από την έκθεση για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

  • γίνονται δεσμεύσεις ποσών που δεν χρησιμοποιεί ο φορέας.
  • νομιμοποιεί εκ των υστέρων δαπάνες
  • δεν τηρεί τα προβλεπόμενα από το νόμο για τα χρηματικά εντάλματα
  • είναι το ίδιο πρόσωπο ταμίας και εκκαθαριστής
  • δεν υπογράφονται τα χρηματικά εντάλματα της κεντρικής υπηρεσίας
  • δεν τηρείται η νόμιμη διαδικασία για τις προμήθειες αγαθών
  • είναι ελλειπή τα δικαιολογητικά για τεράστιες δαπάνες μετακίνησης
  • χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά, ποσά μεγάλων αναθέσεων
  • μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και πληροφόρησης με ανάρτηση τους στη Διαύγεια.

Ο υπουργός Υγείας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τη δημόσια δομή και λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζουμε την τεράστια κοινωνική προσφορά του στο θέμα της απεξάρτησης αλλά πρέπει να γίνονται όλα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και του σεβασμού του δημόσιου χρήματος».

Η κατάθεση της έκθεσης αποτελεσμάτων από τον υπουργό Υγείας, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Κικίλια και της Αντιπολίτευσης, η οποία αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον για σκόπιμη παρέμβαση και μη σεβασμό των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί στην σημερινή συνεδρίαση να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Oι διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει μετά το πόρισμα-βόμβα για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι «η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους μιλά για ουσιαστικά ευρήματα και κάνει συστάσεις για την οικονομική διαχείριση χαρακτηρίζοντας την μη ρεαλιστική την κατάρτιση του προϋπολογισμού».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως «οφείλουμε να ακούσουμε τους φορείς σήμερα και όχι την προσπάθεια του υπουργού που θέλει να ενισχύει το αφήγημα του για φαυλότητα και κακοδιαχείριση του ΚΕΘΕΑ και διασύρει το δημόσιο» με τον κ. Κικιλία να απαντά «Τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση επί των στοιχείων που αποκαλύπτονται».

«Όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση ΠΝΠ, καταργώντας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αφού είχε υπόψη της αυτά τα στοιχεία γιατί δεν ενημέρωσε και επικαλούνταν άλλους λόγους; Είναι η αυταρχική διάθεση της κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα κομματικό ελεγχόμενο γαλάζιο κράτος. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα ερευνήσει η δικαιοσύνη», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι «δεν βοηθά καθόλου το κλίμα όξυνσης και πόλωσης μιας άγονης αντιπαράθεσης όταν χιλιάδες άτομα περιμένουν τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ το οποίο προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο». Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του «να διοριστεί προσωρινή μεταβατική διοίκηση, και στο διάστημα αυτό να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για το πώς το αυτοδιοίκητο μοντέλο του ΚΕΘΕΑ θα έχει και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για να είναι διαφανές και αποτελεσματικό».

Για «γαϊτανάκι που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση φέροντας στοιχεία που δεν αναιρούν όμως την πρόθεση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ» αλλά και για «απαράδεκτη διαδικασία με ευθύνη του προεδρείου γιατί επέτρεψε να φτάσει η συζήτηση σε άλλο θέμα ενώ η συνεδρίαση αφορά ακρόαση φορέων» έκανε λόγο ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Δεν θα στήσουμε δικαστήρια ούτε δίκη προθέσεων. Βεβαίως απασχολεί τη Βουλή δεν είναι όμως της παρούσης», τόνισε ο κ. Λαμπρούλης ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας σημείωσε: «Η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους έχει μια κλίμακα βαθμολόγησης που είναι από 1 – 5. Με άριστα το ένα το ΚΕΘΕΑ πήρε δύο, κοντά στο άριστα. Αυτό το λέω μόνο για να καταγραφεί».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή συνεχίζεται με την ακρόαση 17 αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.