Θεοχάρης για τις επιπτώσεις της Thomas Cook: Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη

Οι προτάσεις που συζητούνται για τον τρόπο ενίσχυσης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:46
26/09/2019
Θεοχάρης για τις επιπτώσεις της Thomas Cook: Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη
4
loading

Οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook είναι συνεχείς.

«Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετά από τη νέα ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα τα οποία εξετάζονται.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στόχος είναι να περιχαρακώσουμε τον κλάδο, αφού πρώτα έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητούνται προτάσεις για διευκολύνσεις απόδοσης του ΦΠΑ για τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί, καθώς και διευκολύνσεις πληρωμών οφειλών που αφορούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται, παράλληλα, η συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς και άλλους κανόνες, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υποβάλλονται οι μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ Αυγούστου από υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, ενώ λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί αύριο, προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, να ενεργοποιηθούν μέτρα πριν από τις προθεσμίες της Δευτέρας.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέτσος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, και πλήθος υπηρεσιακών στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ζητήσει:

 • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για τη χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και έως την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
 • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του συγκεκριμένου tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board ή All Inclusive) το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
 • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Σχολιαστής.

  Κατσικοπόδαρος.
  Πρώτα η Σαμοθράκη και μετά η Thomas Cook.
  Άσε που οι κακές γλώσσες λένε ότι ήξερε τι συμβαίνει και δεν προειδοποίησε κανέναν

 2. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Έρχονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ!!!
  Σε διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο και του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες.

  Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των τιμών εφορίας των ακινήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις, το 2019 και το 2020.
  χα χα χα οι ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ τουΚΟΥΛΗ χα χα χα χα

 3. avatar Ανεπαρκής

  Ο από σπόντα υπουργός είναι φανερό πως είναι λίγος για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού. Βαριά βιομηχανία της χώρας με συμμετοχή στο 30% στο ΑΕΠ και στο 25% στην απασχόληση εργαζομένων!

 4. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Στον αέρα είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σε ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη, και σε άλλες χώρες μετά την κήρυξη πτώχευσης από τον τουριστικό όμιλο \"Thomas Cook\".

  Αυτοί που με μισθούς - ψίχουλα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, έβγαλαν τη σεζόν του καλοκαιριού, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και μην πληρωθούν.

  Σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες τουρίστες που αφού ακριβοπλήρωσαν τις λίγες μέρες διακοπών τους βρίσκονται με το άγχος του πώς θα επιστρέψουν, ενώ καλούνται από ορισμένους ξενοδόχους ακόμη και να πληρώσουν ξανά για τη διαμονή τους.

  Επιβεβαιώνεται συνολικά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων όσο μεγάλοι κι αν είναι αυτοί, είτε μεγεθύνονται είτε συγχωνεύονται είτε πτωχεύουν, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο. Σε αυτήν την αντιλαϊκή ρότα κινείται κι η κυβέρνηση της ΝΔ, που στο πλαίσιο του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ και την προετοιμασία εδάφους προηγούμενα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα εξέτασε την απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά της επιστρατεύονται μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει