Για σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν δεν αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, όπως αυτό αποφασίστηκε από το Eurogroup, και επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του».

Επισήμανε ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά τη διάσωσή της αναγκαία. «Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την κρίση χρέους εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές, έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προέβλεψε, μάλιστα, βελτίωση της κατάστασης στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση το επόμενο έτος και τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία δεν βιώνει καθημερινά την κρίση του ευρώ, «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα περνούν δύσκολη περίοδο».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, αλλά «για εκείνους οι οποίοι πλήττονται, είναι δύσκολο», ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας σε ορισμένες χώρες – μέλη, χαρακτηρίζοντάς τα «καταστροφή» η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε ειδικά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στους νέους σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών», είπε, προσθέτοντας πως «είναι καταστροφή αν το 30-40% των νέων ανθρώπων δεν έχει δουλειά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι παρότι τα προγράμματα προσαρμογής είναι επώδυνα, φέρνουν ήδη αποτελέσματα, με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των ελλειμμάτων.