Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή συνάντηση στη Βουλή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Κι αυτό διότι η Κουμουνδούρου θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνους για το Κυπριακό δράμα τους κ.κ. Αναστασιάδη, Σαμαρά και Στουρνάρα.

Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα στην Κουμουνδούρου έχουν να λένε για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε πιο σκληρός κι από την τρόικα πιέζοντας διαρκώς την Κυπριακή πλευρά να αποδεχθεί χωρίς χρονοτριβές τις προτάσεις του Eurogroup.

Ο λόγος ήταν ότι η τρικομματική κυβέρνηση «εναντιώθηκε πρακτικά στον κυπριακό λαό και πόνταρε πολιτικά σε μία ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή της Κύπρου προκειμένου να δικαιώσει τις πολιτικές της επιλογές και να διασωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα για το γεγονός ότι άφησε μόνη της και αβοήθητη την Κύπρο χωρίς να μπει καν στον κόπο να συζητήσει προτάσεις όπως της προσωρινής ενίσχυσής της ρευστότητας στο νησί μέσω του ελληνικού ELA, ενώ θα του ζητήσει να απαντήσει τι θα κάνει αν η τρόικα καταθέσει αίτημα για κούρεμα και των ελληνικών καταθέσεων.

Το τελευταίο βέβαια είναι κάτι που δεν θα ήθελε ούτε να το ακούσει ο κ. Στουρνάρας λόγο του φόβου για ένα ενδεχόμενο bank run στη χώρα μας, αλλά θέλοντας και μη επανέρχεται μέσω και της δήλωσης Βόμβα του Ολλανδού υπουργού οικονομικών Ντάισελμπλουμ ότι η λύση της Κύπρου, θα αποτελέσει μοντέλο και για τους επόμενους.

Τουλάχιστον Α. Τσίπρας και Γ. Στουρνάρας θα συμφωνήσουν στο ότι ο πρώτος αρνήθηκε να συναινέσει στη πρόταση Καμμένου για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του δεύτερου.

Από εκεί και μετά στην Κουμουνδούρου με έγγραφό τους επιμένουν ότι το πρώτο «όχι» της Κυπριακής Βουλής ήταν ένα παράθυρο ελπίδας που οι μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα και ο Κύπριος Πρόεδρος έσπευσαν να το κλείσουν από φόβο μήπως καταρρεύσει η στρατηγική της πλήρους υποταγής. Και επικαλούνται και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προτάσεις του Eurogroup για την Κύπρο στο εξωτερικό.

Συμπληρωματικά για τη στάση του ΑΚΕΛ σημειώνουν πως μπορεί κανείς να του ασκήσει κριτική αλλά δεν υπέγραψε κούρεμα καταθέσεων και δεν έφτασε ποτέ σε συμφωνία. Θυμίζουν μάλιστα και τη στάση της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής Κυβέρνησης η οποία όπως λένε καταψήφισε κρίσιμα νομοσχέδια φορολόγησης του πλούτου που θα εξισορροπούσαν τα δημοσιονομικά.