Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν κόμμα και υποψήφιους. Πόσους σταυρούς βάζουμε όμως σε κάθε εκλογική περιφέρεια;

Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν πληροφορίες για τις εθνικές εκλογές, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού: Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού ψηφίζουμε: Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι σταυροί προτίμησης που βάζουμε σε κάθε εκλογική περιφέρεια: