Εξαιρετικής σημασίας γεγονός αποτελεί η ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Γρηγόρης Τσάλτας στο news.gr, η Τουρκία παραχώρησε άδεια σε μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα. «Πρέπει να διερευνήσουμε αν πρόκειται για απλά άδεια εξερεύνησης ή για άδεια εξόρυξης κοιτασμάτων, που είναι εξαιρετικά σοβαρό σε κάθε περίπτωση», αναφέρει ο κύριος Τσάλτας.

Όπως εξηγεί ο διακεκριμένος διεθνολόγος, η Τουρκία έδωσε άδειες εξερεύνησης για υπόγειους φυσικούς πόρους σε μη ορειοθετημένη περιοχή. «Είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που επιχειρεί η Τουρκία κάτι ανάλογο. Παλαιότερα με παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών είχε αποφευχθεί. Σας θυμίζω ότι επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών η διαδικασία με κινήσεις του Έλληνα υπουργού είχαν παγώσει», αναφέρει ο κύριος Τσάλτας.

«Καταγγελία εναντίον της Τουρκίας η κίνηση της χώρας μας»

Όπως επισημαίνει πρόκειται για μία μορφή καταγγελίας της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας. «Η πράξη της είναι πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει την άδεια φοβάται το ενδεχόμενο να κάνει η Ελλάδα ανακύρηξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Είναι ίσως μία κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά της», καταλήγει ο κύριος Τσάλτας.

«Πολιτικά ορθή η πράξη της Ελλάδας»

Ως πράξη πολιτικά ορθή χαρακτηρίζει την κίνηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης «Είναι μία πολύ σωστή πράξη. Ενώπιον της διεθνούς κοινότητας στηρίζουμε το απόλυτο δικαίωμά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Νομικά το πολεμάμε με τη σωστή μέθοδο, αλλά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Είναι μία απλή διαμαρτυρία από την πλευρά της Ελλάδας», επισημαίνει ο κύριος Βαληνάκης.

Όπως αναφέρει ο πρώην υφυπουργός, το διεθνές δίκαιο ορίζει με ποιο τρόπο θα διευθετηθεί το ζήτημα, είτε με τη μορφή διαιτησίας, είτε με διαμεσολάβηση, είτε με παραπομπή διεθνές δικαστήριο. Ο ΟΗΕ απλά καταγράφει την ελληνική διαμαρτυρία.

«Είναι μία επανάληψη του γνωστού σκηνικού για το πως εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας για το ποιος έχει δίκιο. Στη διεθνή κοινότητα υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί. Είναι θέμα των μερών για το πώς θα επιλύσουν τη διαφορά μεταξύ τους», προσθέτει ο κύριος Βαληνάκης. Όπως διευκρινίζει, η Τουρκία παρακολουθεί την κουβέντα που γίνεται την Ελλάδα για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επιθυμεί να ανακόψει την προσπάθεια της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κουβέντα για ΑΟΖ που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με την Ελλάδα να βάζει στο στόχαστρο περιοχές.

«Η Ελλάδα ερμηνεύει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία με βάση την εξαίρεση της εξαίρεσης»

«Η μη οριοθετημένη περιοχή» – όπως είναι η συγκεκριμένη κάτω από το Καστελόριζο «σημαίνει ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση. Δεν μπορεί να τον εντάξει κανένα από τα δύο κράτη στον εθνικό του χάρτη, ενώ και οι δύο χώρες έχουν λόγο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Όπως εξηγεί ο κύριος Βαληνάκης, το Διεθνές δικαστήριο είναι αυτό θα ορίσει τη μέση γραμμή. «Το καθένα από τα δύο κράτη ορίζει το δικό του χάρτη και πατάει σε άλλα άρθρα του διεθνούς δικαίου. Οι Τούρκοι διεκδικούν με βάση την εξαίρεση της εξαίρεσης στο διεθνές δίκαιο κι εμείς με βάση τον κανόνα».