Τον καθοριστικό ρόλο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και την Ευρώπη εν συνόλω, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων έναρξης των έργων κατασκευής του IGB, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε τοποθεσία έξω από το χωριό Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Στον κρίσιμο αυτό ρόλο αναφέρθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έφτασαν από κοινού στον χώρο της τελετής, σε ένα μαύρο τζιπ, που οδηγούσε ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ. Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν κι αυτοί που έκλεισαν και την τελετή έχοντας στο πλευρό τους, τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών Γιώργο Σταθάκη και Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Οι τέσσερις τους, παίρνοντας συμβολικά στα χέρια σκαπτικά εργαλεία, φτυάρισαν το χώμα μπροστά στην εξέδρα, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού.

Αυτός δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος συμβολισμός της τελετής, αφού νωρίτερα τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν δύο νεαρές ντυμένες με παραδοσιακές στολές και πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ψωμί και μέλι, με τον κ. Μπορίσοφ να τον προτρέπει να το δοκιμάσει.

Πέραν των συμβολισμών, στην τελετή εγκαινίων που ακολούθησε, ο κ. Μπορίσοφ, όπως νωρίτερα είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου αγωγού στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου.

«Εδώ που ήταν πύραυλοι, χτίζουμε ειρηνικά έργα»

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί πλέον μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είδατε τη χαρά των ανθρώπων και στο Κίρκοβο, μουσουλμάνων και χριστιανών. Γιατί αυτό είναι το μέλλον της περιοχής (σ.σ. η συνεργασία). Στην περιοχή που βρισκόμασταν», είπε ο κ. Μπορίσοφ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία αποκαλούσε «φίλο Αλέξη», «βρίσκονταν τα μεγαλύτερα στρατεύματα, πύραυλοι της Βουλγαρίας, κατά της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ήταν στραμμένοι προς την Ελλάδα, ενώ τώρα χτίζουμε αγωγούς φυσικού αερίου, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια».

Ως επίρρωση, δε, των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπορίσοφ έφερε και ως παράδειγμα την παρουσία πολλών Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Το «παρών» στη σημερινή τελετή έναρξης κατασκευής των έργων του IGB έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της χώρας του κ. Αλίγεφ, συνεχάρη τις δύο κυβερνήσεις για τον αποφασιστικό ρόλο τους στην υλοποίηση του έργου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας θα ανοίξει μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασιών στον ενεργειακό τομέα τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Αναφέρθηκε, δε, σε ένα από τα έργα που υλοποιούνται με πρωτοβουλία της χώρας του, το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, λέγοντας πως είναι ένα σπουδαίο έργο, ένας «αξιόπιστος και ασφαλής διάδρομος από την Κασπία», που αποδεικνύει ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι καλοπροαίρετος εταίρος για συνεργασία.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, μέσω βίντεο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς (Maros Sefcovic), ο οποίος έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές για όλους τους Ευρωπαίους, χαρακτήρισε το έργο του IGB «ευρωπαϊκό πρότζεκτ», που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεχάρη τις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Βουλγαρίας, για το γεγονός ότι κατόρθωσαν να δώσουν «σάρκα και οστά» σε αυτό το σημαντικό έργο.

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας ICGB, η εκτελεστική διευθύντρια Τεοντόρα Γκεοργκίεβα ευχαρίστησε τους δύο πρωθυπουργούς, τους αρμόδιους υπουργούς, τους εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών και της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη στήριξη που παρείχαν στην υλοποίηση του έργου. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, ενώ παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του IGB και τις προοπτικές διασύνδεσής του με άλλα μεγάλα έργα, όπως ο TAP και ο TANAP.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκτελεστικός διευθυντής της ICGB από την ελληνική πλευρά, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο» τη σημερινή ημέρα που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη διασύνδεση του νοτίου διαδρόμου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Καραγιαννάκος υπογράμμισε τη σκληρή δουλειά και την αγαστή συνεργασία που προηγήθηκαν προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα αλλά και την προσήλωση και το όραμα των κυβερνήσεων των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε, δε, στην αδιάλειπτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο, αλλά και στις εταιρείες που συμμετέχουν στην υλοποίησή του. «Είμαστε στην τελική φάση υλοποίησης ενός έργου στρατηγικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη» τόνισε ο κ. Καραγιαννάκος, επισημαίνοντας πως η υλοποίηση του έργου προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, στόχου και προϋπολογισμού.