Για «δίκτυα συμφερόντων» που αντιπροσωπεύουν τις παθογένειες του παρελθόντος, προτάσσοντας την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή διαδικασία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Αυτή η επίσκεψη ενθαρρύνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα που αγωνίζονται ενάντια στη λυσσαλέα αντίσταση ορισμένων δικτύων συμφερόντων, που αντιπροσωπεύουν τις παθογένειες του παρελθόντος, προτάσσοντας την περιχαράκωση της χώρας και την απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή διαδικασία».

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχει πετύχει η διάσωση της Ελλάδος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η μείωση του ΑΕΠ που προκλήθηκε από την ύφεση δημιουργεί την εντύπωση αύξησης του χρέους, εφόσον οι συγκρίσεις βασίζονται στην αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή. Αυτή η επιτυχία ήδη συνεισφέρει στη συγκράτηση του χρέους. Πέρα από τα παίγνια των αριθμών, πρέπει να δει κανείς τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Η διάσωση της Ελλάδος μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τη δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχασε το 31 % σε όρους ανταγωνιστικότητάς κόστους μεταξύ 2001 και 2009! Αυτή η απώλεια οδήγησε σε προβλήματα με τα οποία σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Ήδη μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε το 75% αυτής της απώλειας λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή».

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα καταστεί ισχυρά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, θα αναδείξει τα τεράστια πλεονεκτήματά της: φυσικά και ανθρώπινα καθώς και το γεωγραφικό της πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «μεγάλος αριθμός Ελλήνων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, δίνοντας την ψήφο τους σε ακραία κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Αυτές οι αντιδράσεις αγανάκτησης δεν έχουν προς το παρόν ξεπεράσει το όριο ασφαλείας. Χάρη στη σοφία της ελληνικής κοινωνίας, το πολιτικό μας σύστημα επιδεικνύει ισχυρές αντοχές».

«Για αυτό το λόγο, προχωράμε στην εξάλειψη των αδικιών και των παθογενειών που εκτρέφουν τον εξτρεμισμό. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές απαιτήσεις. Η διάσωση της Ελλάδος απαιτεί μια στρατηγική που δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά εμπεριέχει διαστάσεις πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και γεωπολιτικές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα, την πολυπλοκότητα της οποίας, έχουν αρχίσει να κατανοούν οι εταίροι μας, στην Ευρώπη και το ΔΝΤ», επισήμανε.