«Καταδικάζουμε τη “διπλωματία της κανονιοφόρου” που υιοθετεί η ‘Αγκυρα. Η Τουρκία αυτο-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ούτε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θέλει να εφαρμόσει, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε: «Τώρα με προκλήσεις και διαρκή ένταση επιχειρεί να επιβάλλει την παρουσία της. Υποσκάπτει έτσι την περιφερειακή σταθερότητα, παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και προκαλεί προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία. Γι ´αυτό απορρίπτεται από τα κράτη της περιοχής και δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ. Από τις δηλώσεις για δήθεν “ούτε ένα πρόβλημα με τους γείτονες” φτάσαμε στην πολιτική “ούτε ένας γείτονας χωρίς πρόβλημα”».

Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Η Διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει χωρίς καθυστέρηση, στέλνοντας στην ‘Αγκυρα τα κατάλληλα σαφή μηνύματα. Οι προκλήσεις πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους.

Μόλις πριν δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκε εκτενώς για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας και η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».