Να σπάσει το «ταμπού»,  που συνοδεύει τις επενδύσεις του Κατάρ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα στη συνάντηση με τον σεϊχη του Εμιράτου.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να πείσει τους Καταριανούς να απεγκλωβιστούν από τη λογική των επενδύσεων μόνο με «διακρατικές» συμφωνίες και να μπουν σε διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν έργα.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που το Κατάρ δεν ενδιαφέρθηκε τελικά για το Ελληνικό και δεν παρέλαβε τα τεύχη δημοπράτησης.

Όμως λόγω και του ευρωπαϊκού δικαίου η Ελλάδα δεν μπορεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. «Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν καλή», λένε πηγές του Μαξίμου, αλλά όπως σημειώνουν «ο Αλ Θάνι είναι το μεγάλο αφεντικό και είναι εκείνος που δίνει το οριστικό πράσινο φως για μεγάλες επενδύσεις».

Σε κάθε περίπτωση το Κατάρ υποσχέθηκε και στον Κ. Καραμανλή αλλά και στον Γ. Παπανδρέου -είχε υπογραφεί με πρωτοβουλία Παμπούκη και σύμφωνο- επενδύσεις αλλά καμία δεν προχώρησε.

Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να δημιουργήσει υπερ-προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ανοικτός για συμμετοχή σε fund με έλληνες επιχειρηματίες φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογη συμμετοχή του στην Ιταλία με κεφάλαιο 1 δισ ευρώ.

Το Κατάρ ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, κατασκευές, τουρισμό. Η ελληνική «απόβαση» ήταν καλύτερα οργανωμένη λένε στο Μαξίμου αφού όπως τονίζουν αυτή τη φορά «οι υπουργοί που συνόδευαν τον πρωθυπουργό παρουσίασαν ο καθένας στον τομέα του τις προοπτικές και τα σχέδια που υπάρχουν».

Ακόμη και στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ήταν φειδωλός «για να μην δημιουργηθεί κλίμα όπως επί των κ.κ. Παμπούκη και Παπανδρέου».

Σε κάθε περίπτωση ο κ Σαμαράς ελπίζει πως σύντομα οι Καταριανοί θα σπεύσουν να επενδύσουν αφού ενδιαφέρονται να έλθουν στην Ελλάδα ενώ ο Σείχης κάθε χρόνο επισκέπτεται τη χώρα και ιδιαίτερα το Ιόνιο, κάτι που δείχνει ότι έχει και προσωπικό ενδιαφέρον.

«Κλειδί για όλα είναι να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώτα ξένα κεφάλαια» σημειώνει κορυφαίος υπουργός. Το κλίμα που εισπράττει η κυβέρνηση είναι πως όλοι ετοιμάζονται να επενδύσουν και αναμένουν το σήμα του «αφέτη».

Το «σήμα» δόθηκε με την εκταμίευση των δόσεων και να όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι το Μάρτιο είναι πιθανόν τότε να αρχίσουν να ανακοινώνονται οι πρώτες επενδύσεις και πέραν των αποκρατικοποιήσεων. Αν το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα υλοποιούνται τότε είναι πιθανόν «να τρίβουμε τα μάτια μας» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.