Σία Αναγνωστοπούλου: Οι πολίτες των Σκοπίων θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους

«Βαθιά πολιτική η ψήφος στις ευρωεκλογές»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:56
22/04/2019
Σία Αναγνωστοπούλου: Οι πολίτες των Σκοπίων θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους
41
loading

«Οι δύο υποψήφιοι που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ποσοστό κατά 11% παραπάνω από την υποψήφια που είναι του εθνικιστικού μπλοκ», δήλωσε η αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, που πρόκρινε στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του κυβερνητικού Συνασπισμού Στέβο Πεντάροσφσι με ποσοστό 42,72% και την υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO- DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ποσοστό 42,6%.

«Το θεωρώ απίθανο να εκλεγεί, αλλά ακόμη και να έβγαινε, ακόμη κι αν εκλεγεί, όπως η ίδια έχει πει στις ομιλίες της που βρίθουν αντιφάσεων, σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να κάνει τίποτε (σ.σ. ώστε να ανατραπεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών). Θεωρώ ότι και το VMRO έχει συνειδητοποιήσει ότι ούτε μπορεί να κάνει τίποτε, αλλά ούτε θέλει, γιατί θα έχει και λαϊκή αντίδραση, καθώς όλοι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους, θέλουν το άνοιγμα στον κόσμο, ενώ το κλείσιμο, το ότι δεν είχαν επαφές με την Ελλάδα, στοίχισε και στους ίδιους πάρα πολύ», παρατήρησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Σε ό,τι αφορά το έργο της διυπουργικής επιτροπής για την «ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας», της οποίας είναι η ίδια επικεφαλής, σημείωσε πως για τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με προϊόντα -για την επίλυσή τους- συγκροτήθηκε η επιτροπή με θεσμικό τρόπο και με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, αλλά και εμπειρογνωμόνων. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα δικά μας προϊόντα -τα ΠΟΠ, τα ΠΓΕ- είναι απολύτως εξασφαλισμένα. Σε αυτά που μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, εκεί θα υπάρχει αυτή η επιτροπή για να δίνει τις λύσεις», εξήγησε. Γνωστοποίησε, δε, ότι αυτήν την εβδομάδα κατατίθενται στη Βουλή οι δύο συμφωνίες που αφορούν το άνοιγμα των δύο νέων διασυνοριακών σταθμών -στη Φλώρινα στην περιοχή του Λαιμού και στην Πέλλα στην περιοχή των Προμάχων.

«Συνεργασία με τη Ρωσία με σεβασμό στις αποφάσεις της ΕΕ»

Ερωτηθείσα, για τα αποτελέσματα της 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη ανέφερε: «Αυτό που διαπιστώσαμε με τον Ρώσο υπουργό είναι ότι δεν υπάρχει ένα εργαλείο, που να βοηθάει τους επιχειρηματίες, να τους φέρνει πιο γρήγορα σε επαφή και με το νομικό πλαίσιο που έχει κάθε χώρα, με την αγορά. Για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες στη χώρα μας, χρειάζεται ένα εργαλείο ευέλικτο, να είναι κοντά στους επιχειρηματίες. Έτσι αποφασίστηκε αυτή η ομάδα εργασίας, η οποία ήταν υπό διαμόρφωση εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε μπει ποτέ με έναν κατηγορηματικό τρόπο ότι τώρα θα συγκροτηθεί».

Σχετικά με τους περιορισμούς που τίθενται στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε: «Το ξέρει η ρωσική πλευρά, ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με απόλυτο σεβασμό στη συμφωνία του Μινσκ και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβόμαστε αυτό το πλαίσιο. Πέρα όμως από αυτό βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, μπορούμε όμως να κάνουμε τυποποίηση ή για παράδειγμα η πάρα πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε για τη ναυτιλία και τη ναυτική επισκευαστική, ότι τώρα θα κατασκευάζονται επιβατηγά πλοία αλλά και θα επισκευάζονται στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας. Μπορούμε να βρούμε τέτοιους δρόμους και αυτό προσπαθήσαμε», διευκρίνισε.

«Ηθική, πολιτική και οικονομική ουσία στις αξιώσεις για γερμανικές αποζημιώσεις»

Αναφερόμενη στο ψήφισμα που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε: «Δεν έγινε μόνο για συναισθηματικούς λόγους, έγινε γιατί υπάρχει ουσία, ηθική, πολιτική αλλά και οικονομική. Η Γερμανία αρνείται μέχρι σήμερα ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα τέτοιο. Εμείς όμως και θα το διεθνοποιήσουμε, θα το φτάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνει ρηματική διακοίνωση το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα για έναν λόγο: Δεν είναι ούτε για να ενοχοποιήσουμε τον γερμανικό λαό, ούτε να φερθούμε άσχημα. Υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα και για την ιστορία τα 70 χρόνια δεν είναι πολλά». «Οι λαοί», συνέχισε, «πρέπει να στέκονται απέναντι στην ιστορία τους με θάρρος και με τόλμη και να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες αυτής της ιστορίας».

«Βαθιά πολιτική η ψήφος στις ευρωεκλογές»

Σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε: «Το κρίσιμο πολιτικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει για μένα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πια στροφή από τη λιτότητα, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και τον φασισμό που ανεβαίνει. Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά αποτελεσματικά, αν δεν έχουμε στροφή από τη λιτότητα, δηλαδή αν δεν ανέβουν στην Ευρώπη -και στα κράτη μέλη αλλά και στα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δυνάμεις οι οποίες είναι κατά της λιτότητας. Πρέπει να ξέρουμε οι ευρωπαϊκοί λαοί ότι η ψήφος για τις ευρωεκλογές δεν είναι χαλαρή ψήφος, είναι βαθιά πολιτική, γιατί εξαρτάται το μέλλον μας. Και εμείς το ζήσαμε με την κρίση ότι εξαρτάται το μέλλον μας από το τι ηγεσίες υπάρχουν στην Ευρώπη και σε ποια κατεύθυνση».

«Κάνουμε πράξη αυτά που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός»

Ερωτηθείσα σχετικά με την προοπτική υλοποίησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε: «Ήδη από το 2015 είπαμε ότι το να βγούμε από τα μνημόνια σημαίνει ένα πράγμα, ότι η χώρα ανάλογα με την ηγεσία που έχει θα κάνει την πολιτική που θέλει. Το είδαμε με τη μη περικοπή των συντάξεων, με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον κατώτατο μισθό. Το να μη μειωθεί το αφορολόγητο επίσης θα γίνει πράξη, γιατί έχουμε την ελευθερία να το κάνουμε. Οι 120 δόσεις θα μπούνε στη Βουλή -αμέσως μετά το Πάσχα πιστεύω, άρα λοιπόν έχουμε όλη τη διάθεση, την πολιτική βούληση, για να κάνουμε πράξη αυτά που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των θεσμών έναντι των πολιτικών αυτών διευκρίνισε: «Οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι αυτό μπορεί να γίνει, όπως δεν έγινε και η περικοπή των συντάξεων. Γιατί, από τη στιγμή που η χώρα πληροί τους δημοσιονομικούς όρους, για τους οποίους δεσμεύεται, όπως όλα τα κράτη μέλη, το τι οικονομική πολιτική κάνει και προς τα πού κοιτάει, εξαρτάται από την εθνική ηγεσία εδώ, αυτό είναι το σημαντικό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

41
σχόλια
 1. avatar βρε ουστ!!!;

  όσο για τούς Έλληνες ;
  ......και τι ΄μας νοιάζει εμάς ; ποιός χέ.......... για τους ΄Ελληνες;

 2. avatar Sotiris

  Δεν υπάρχει δυστυχώς πολιτική ψήφος σ' αυτές τις εκλογές.
  Σ' αυτές τις εκλογές στόχος είναι το ολικό τσαλαπάτημα από ΟΛΟΥΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ, των φθονερών, αμόρφωτων και Αθέων Εθνομηδενιστών της Ανθελληνικής συμμορίας αλ666 ! ! !

 3. avatar Τέτοια μούρη

  Μόνο για ακρόπρωρο σε πειρατικό καράβι θά ήταν χρήσιμη.

 4. avatar Νικος χασαπης

  Η γνώμη μου είναι ότι οι συνηδειτοι προδότες πρεπει να δικάζονται για εσχατη προδοσια και να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.

 5. avatar Ellraiser

  Τοσο πολυ αγχος, στεναχωρια και υποστηριξη για μια ξενη χωρα.!!!!
  Κατανταει κολασιμο....
  Αυτο οι σκοπιανοι, εκεινο οι σκοπιανοι, το ενα οι σκοπιανοι το αλλο οι σκοπιανοι......
  Αναρωτιεμαι πραγματικα ποιους υπηρετειτε?

  1. avatar Ελληνοαμερικανος

   Πολύ σωστό το ερώτημα. Η δίκη μου απάντηση είναι κανέναν. Οι προδότες κομμουνιστές παίρνουν την εκδίκηση τους για την ήττα στον Γραμο κατά τον συμμοριτοπολεμο. Εξ ου και η τοποθεσία των Πρεσπών για την συμφωνία της προδοσίας κατά της ελλαδος. Μόνο με τους εχθρούς του έθνους τους Τούρκους συμφωνούν τα λεγόμενα τους και οι πράξεις τους.
   Η τιμωρία είναι μια για τους ενόχους έσχατης προδοσίας

 6. avatar giannis14

  Κέρινο ομοίωμα είναι στη φωτό ?

 7. avatar Μου έχουν ρημάξει

  Τον τελευταίο μήνα τά κοράκια καί οι καρακάξες τό χωράφι καί θά ήθελα την γνώμη κάποιου, σχετικά με το να βάλω την υποφαινομενη για σκιάχτρο εάν θά έχω αποτελέσματα στο νά απαλλαγώ απ'αυτά τά ενοχλητικά πουλιά. Αλλά καί σέ αυτή την περίπτωση ένας φίλος με συμβούλεψε ότι εάν αργότερα θά θελήσω νά απαλλαγώ από την προαναφερόμενη θα πρέπει να φωνάξω τον Γκοντζιλα.

 8. avatar φτασμενος

  Ντιμιτρόφ: Υπογράψαμε συμφωνία με την Αναγνωστοπούλου στη «μακεδονική» γλώσσα
  Για να καταλάβετε πόσο ψεύτες είναι οι συριζαίοι δείτε το βίντεο που διαψεύδει αυτά που σας προσφέρουν ως σανό.
  https://www.youtube.com/watch?v=Q4Yi7uOF5jM

 9. avatar Καγιαλές

  Για να μην τρελαθούμε τελείως:
  Η γλώσσα δεν καθορίζεται από την ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ που τυχόν κατοικεί ένας λαός.
  Οι Τούρκοι ήρθαν στη Μικρά Ασία: δεν μιλούν "Μικρασιατικά," εντάξει?
  Στη Βραζιλία δεν μιλάνε "Βραζιλιάνικα" αλλά Πορτογαλικά.
  Και στην Πορτογαλία με τη σειρά τους δεν μιλάνε "Ιβηρικά" αλλά Πορτογαλικά!

  Πώς λοιπόν οι Σλάβοι που βρίσκονται σε ένα μέρος της Μακεδονίας να μιλάνε "Μακεδονικά"?

  Αλλά τί να κάνεις όταν σου είναι κομμένα τα μυαλά σύριζα?

 10. avatar Με τον γνωστό κυνισμό των αριστερών ψευτοεπαναστατών μας “τεκμηρίωσε” ότι όλα είναι εντάξει στην συμφωνία και δεν κινδυνεύουμε από τιποτε

  Πώς στοιχειοθετείται όμως η θέση της; Μα φυσικά με ψέματα και ανακρίβειες. Πώς θα λέγονται οι πολίτες των Σκοπίων; Βορειομακεδόνες; Τι απάντησε; Πώς λέγονται οι πολίτες της Κύπρου; Προσέξτε, η Κύπρος έχει δεχτεί εισβολή, δυστυχώς κατοικείται και από Τουρκοκύπριους και δεν έχουμε ακόμη λύση ώστε να λέγονται όλο Κύπριοι. Όμως η γλώσσα τους είναι για τους μεν τα ελληνικά για τους δε τα τουρκικά. Στα Σκόπια όμως τι γλώσσα θα ομιλούν οι βόρειομακεδόνες; Δεν μας είπε, αλλά ξέρουμε και για αυτό φωνάζουμε, θα ομιλούν τα μακεδονικά. Όμως αναρωτιέμαι, χάσαμε κάποιο πόλεμο και δεχτηκαμε κανόνες ηττημένου; Ούτε με χαμένο πόλεμο δεν εκχωρούνται αυτά που έδωσαν οι αριστεροί ψευτοεπαναστατες ... Θυμάστε το τραγούδι μπήκαν στην πόλη οι οχτροί; Τότε το λέγανε οι αριστεροί για την χούντα. Τώρα θα το λέει ο λαός μας για τους αριστερούς ψευτοεπαναστατες ... Να προσέχαμε όμως ... Η πλειοψηφία τους έδωσε τα κλειδιά και τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται το λάθος. Αναλογίστηκε μωρέ κανείς πως με αριστερή κυβέρνηση δεν δύναται ο λαός να διαδηλώσει;

 11. avatar Αναγνωστοπούλου:Είναι κακό συγγενείς να διορίζονται σε πολιτικά γραφεία;

  Είναι κακό να έχει κάποιος στο πολιτικό του γραφείο συγγενείς 3ου βαθμού; Είμαι υπόλογη που άλλος υπουργός προσέλαβε συγγενή μου;».
  Εδώ να σημειώσουμε ότι από τις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε διοριστεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, η 25χρονη δικηγόρος και ανιψιά της υπουργού, Ελισάβετ Σίσκου, θέση στην οποία επανατοποθετήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (2-10-2015).
  Με διαφορετική απόφαση στις 6-11-2015 του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, διορίστηκε αναδρομικά από τις 23-9-2015 στο πολιτικό της γραφείο ο 29χρονος ανιψιός της, Στέφανος Σίσκος, σε θέση διοικητικού μετακλητού υπαλλήλου.

 12. avatar Σία Αναγνωστοπούλου: Οι πολίτες των Σκοπίων θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους

  Τους Έλληνες ιθαγενείς τους έχουμε ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ

 13. avatar Κουφός Ντίνας

  ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι που έκαναν αγώνα κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βοήθησαν τα Σκόπια να μπουν και στα δύο. Υπάρχει κανένας ψυχίατρος να δώσει εξηγήσεις;

 14. avatar ronaldo

  H υπογραφή της Σίας υπάρχει σε όλα τα εθνομηδενιστικά κείμενα που υποστηρίζουν το σχέδιο Αναν, τους βομβαρδισμούς κατά των Σέρβων και υπέρ των μουσουλμάνων, υποστήριξη σε[...] σαν την Ρεπούση και την Δραγώνα. Φιλότουρκη όσο δεν παίρναει...

 15. avatar Χρήστης

  Μη βαζετε φωτο απο συριζαιες. Φοβουμαι. Πλιζ

 16. avatar Εμβρόνητος

  Ω ρε κατακαημένη Ευρώπη τι σου'μελε να πάθεις. Μαλακά μαλακά να σας δει κυρά Σία μου γιατί αν σας δει απότομα θα πάθει ψυχικό ταράκουλο. Αν πάρετε και την Τάσια μαζί, θα χρειαστεί απινιδωτής για να συνέλθει. Γατάκια τι σας περιμένει!

 17. avatar Tremendous

  Αυτή ρε δεν είναι που με το μεγάλο της μυαλό και εφοδιασμένη με το όπλο του διαλεκτικού υλισμού είχε γράψει ένα βιβλίο που έλεγε τι μεγάλος δημοκράτης και εκσυγχρονιστής είναι ο Ερντογάν;...

 18. avatar ΣΙΑ VS TASIA

  ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ !

 19. avatar Αμπτούλ

  Τι μωρό ειν τούτο;

 20. avatar Την βάζουν μπροστά…

  ... για να φοβηθούν οι ακροδεξιοί και να κάνουν πίσω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει