«Αδιανότητο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να γίνει σε τρεις κάλπες η ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με τι λίστα Λαγκάρντ, ο Αλέκης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι υπάρχει σχετική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν στην κυβέρνηση.

«Έτσι καταστρατηγείται η αυτονομία της Βουλής, με μια διαδικασία που άρει τη μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και προδίδει πανικό, αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος. Ζητάει πολιτική στήριξη από τον κ. Σαμαρά, αλλά γίνεται και όμηρος του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε: «Απευθυνόμαστε πρωτίστως στους βουλευτές της πλειοψηφίας: πρέπει να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική και δημοκρατική λειτουργία».

Για τις διεθνείς επαφές του, όπως αυτές που είχε πρόσφατα στη Γερμανία και τη Λατινική Αμερική, ο κ. Τσίπρας εξήγησε στον Κάρολο Παπούλια, ότι έχουν στόχο τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος, το οποίο είναι μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος. «Η Ελλάδα μπορεί με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να βρει συμμάχους και να ανοίξει τα ρήγματα που υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τις συνομιλίες του στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη στα όσα τραβάει ο ελληνικός λαός, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μία κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το Μνημόνιο έχει μεγάλα περιθώρια διαπραγμέτευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυσαρέσκεια του κόμματός του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την ανησυχία του για το κλίμα βίας και τα κρούσματα τρομοκρατίας. «Είναι ανάγκη η μέγιστη καταδίκη από όλα τα πολιτικά κόμματα». είπε.

Κατά την είσοδό του στο γραφείο του κ. Παπούλια, ο κ. Τσίπρας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαπίστωσε στη Γερμανία ότι η κοινή γνώμη εκεί μεταστρέφεται ακόμη και για ζητήματα του παρελθόντος, τις εκρεμμότητες της Κατοχής.

Στην επισήμανση του κ. Παπούλια για τις αναφορές του κ. Τσίπρα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για γερμανική ιστορία τα έτη 1932-33, με την άνοδο του φασισμού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν ομοιότητες σήμερα που πρέπει να μας προβληματίσουν.

«Υπάρχουν ομοιότητες και παραλληλισμοί, ασφαλώς. Αλλά η προστασία της Δημοκρατίας είναι καθήκον όλων μας», σχολίασε ο Κ. Παπούλιας.