Μέχρι την Κίσσαμο η χάραξη του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

Σπίρτζης: Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:03
24/03/2019
Μέχρι την Κίσσαμο η χάραξη του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης
9
loading

Την διαβεβαίωση ότι το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τη θεομηνία που έπληξε τα Χανιά, αλλά και ότι το έργο του ΒΟΑΚ, προχωράει κανονικά, έδωσε ο Υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε επίσκεψη του στα Χανιά.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Ο κ. Σπίρτζης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων,  παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αλλά και των βουλευτών Χανίων, του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Βαγιωνάκη και του κ. Μπαλωμενάκη (απουσίαζε ο Γιώργος Σταθάκης), αλλά και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Καλογερή, έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για την πορεία των μεγάλων έργων στην Κρήτη.

Στην συνέντευη τύπου παρευρέθηκαν, επίσης οι δήμαρχοι όλων των δήμων των Χανίων, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος” και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, Γιάννης Σαρρής.

«Το πρώτο θέμα για το οποίο έχουμε σημαντικές εξελίξεις αφορά την αποκατάσταση των καταστροφών με τις θεομηνίες. Μετά την αυτοψία, είχαμε πει ότι κλιμάκια του υπουργείου υποδομών συνέδραμαν στην καταγραφή των ζημιών και ότι είχαν κατατεθεί όλα τα τεχνικά δελτία.Την ερχόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν αυτά τα δελτία  για να ιεραρχηθούν και να υπάρχει ένας ορθός  καταμερισμός των εργασιών, ανάλογα με τις ανάγκες. Τα δελτία ανέρχονται στα 100.000.000 ευρώ,  από αυτά έχουν δοθεί 71.000.000 ευρώ για το νομό Χανίων, 17.000.000 για το δήμο Χανίων, 33.000.000 ευρώ για το δήμο Πλατανιά, 12.000.000 ευρώ για την Κίσσαμο, 5,3.000.000 για τον Αποκόρωνα, 3.000.000 για την Κάντανο και 1.000.000 ευρώ για τα Σφακιά. Για τις ζημιές στον ΒΟΑΚ, έχουν πέσει υπογραφές για 15.000.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Η γέφυρα του Κερίτη

Σχετικά με την αποκατάσταση της γέφυρας του Κερίτη, ο κ. Σπίρτζης, τόνισε ότι εντός της εβδομάδας, θα υπογραφεί σύμβαση για να αποκατασταθεί η γέφυρα, με τις ίδιες διαδικασίες που αποκαταστάθηκε η γέφυρα της Πλάκας. Το έργο θα πάρει δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί ενώ ο κ. Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι από επιθεωρητές, ώστε να γίνει γνωστό για ποιους λόγους έπεσε η συγκεκριμένη γέφυρα. «Θα ξανά έρθουμε στα Χανιά για το θέμα της γέφυρας του Κερίτη, ώστε να ενημερώσουμε τους φορείς και τον κόσμο για την πορεία των αποκαταστάσεων.

Αναφορικά με την σύγχρονη γέφυρα που θα χτιστεί στον Αλικιανό, θα χρειασθούν και πάλι δύο με τρία χρόνια, ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα δοθεί αφού ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες». Ο κ. Σπίρτζης ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για το θέμα που έχει προκύψει με την ‘’αυτοσχέδια’’ γέφυρα που έφτιαξαν οι κάτοικοι στον Κερίτη και ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί μην πνιγεί κάποιος συμπολίτης μας, καθώς μία η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι άκρως επικίνδυνη». Σχετικά με το θέμα της γέφυρας του Πλατανιά, ο κ. Σπίρτζης, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι, το έργο είναι μεγάλο, οπότε θα γίνουν το προσεχές διάστημα, ανακοινώσεις.

Ο ΒΟΑΚ θα επιμηκυνθεί μέχρι το Καστέλι

Το δεύτερο θέμα που σχολίασε ο κ. Σπίρτζης, αφορούσε το έργο του ΒΟΑΚ, για το οποίο ανακοίνωσε ότι λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, θα προστεθεί στο έργο της παραχώρησης  και το κομμάτι από το Καστέλι προς τα Χανιά. «Για λόγους συντόμευσης των διαδικασιών του διαγωνισμού, το τμήμα αυτό θα ενταχθεί ως τμήμα της προαίρεσης στη διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. «Με την έγκριση για την  τελική χάραξη, την Παρασκευή, θα  μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μελέτες για τους κάθετους άξονες ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι φορείς της Κρήτης αν θέλουν περισσότερους κάθετους ή αν πρέπει να γίνει ένα νέος οδικός άξονας σαν τον βόρειο αλλά στο νότιο τμήμα. Ενδιαφέρον έχουν τα σενάρια που συγκρίναμε για το ΒΟΑΚ.  Είναι δύο και οι αποκλίσεις στα οικονομικά, ήταν μεγάλες. Είχαμε δηλαδή αποκλίσεις στα 2.000.000 ευρώ για το έργο Χανιά- Άγιος Νικόλαος, και επιλέξαμε την λύση με τις έτοιμες απαλλοτριώσεις και με την πιο σύντομη έναρξη. Η τελική χάραξη είναι Καστέλι-Άγιος Νικόλαος».

Το πρόβλημα στα Μεγάλα χωράφια

Όσον αφορά το έργο για τα Μεγάλα χωράφια, για το οποίο ερωτήθηκε ο κ. Σπίρτζης από τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει προκαταρκτική μελέτη και έχει δοθεί προτεραιότητα. «Το έργο δε θα πάρει πάνω από δύο χρόνια, για να ολοκληρωθεί. Ο διευθυντής του ΟΑΚ, μπορεί να βρει μία πρόσκαιρη λύση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ οι δήμαρχοι τόνισαν από την πλευρά τους, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στο ύψος των Μεγάλων χωραφίων.

Το θέμα της οδού Μαλινδρέτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον υπουργό υποδομών, περίμεναν οι κάτοικοι της οδού Μαλινδρέτου, του Σταλού, κρατώντας πανό και ζητώντας να δοθεί μία λύση ώστε να μην χάσουν τις περιουσίες τους και να μην θρηνήσουν θύματα, λόγω των κατολισθήσεων και της καθίζησης τους εδάφους. Οι ίδιοι τόνισαν ότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από πεντακόσιες υπογραφές, καθώς είναι σε αδιέξοδο, αφού ο δήμος Χανίων, απάντησε ότι θα πρέπει να δώσουν οι ίδιοι χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες στην περιοχή. Ο κ. Σπίρτζης, διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το θέμα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Χρήστος Μπασούκος

  Το αστείο θα είναι να σας βάλουν και διόδια φίλοι κρητικοί, αυτοι οι ελεεινοί. Μην το γελάτε!

 2. avatar spyrospeiratis

  ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ? ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ? ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ? . ΑΜ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΣΧΙΣΟΥΜΕ ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΑΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ 2 ΙΣΟΒΙΑ ΜΝΗΜΟΝΑ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΥΞΗΣΑΤΕ ,ΧΡΕΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ 200.000.000.000 ΕΥΡΩ , ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΒΑΡΗ 15.500.000.000 ΕΥΡΩ,ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΚΟΨΑΤΕ ΤΟ Ε.Κ.Α.Σ. ΤΩΝ ΠΑΜΦΤΩΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ,ΦΤΩΝΥΝΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,ΕΣΕΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΑΣ , ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ? ΑΕΙ ΣΙΧΤΗΡ ΑΠΟ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΦΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ.

 3. avatar Ψηλορείτικα πλυντήρια

  Από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς η Κρήτη με γελοίο οδικό δίκτυο.

 4. avatar Δρανδάκης

  Όποιος θέλει έργα στον τόπο μας που να... προλάβει να τα δει, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ! Αλλιώς ο ΒΟΑΚ θα τελματώσει ανάμεσα σε μίζες στην κυβέρνηση, για επανανακοστολογήσεις προς τα πάνω από τους εργολάβους. Παράδειγμα όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες που καρκινοβατούσαν για 30 χρόνια! Μόλις ήρθε η νέα κυβέρνηση τελείωσαν σε ενάμιση χρόνο!

  1. avatar οποιος θελει να παιρνει τη συνταξη της μανας του????

   συριζα

  2. avatar οταν θα πληρωνεις διοδια….

   θα κανεις παλι επανασταση και θα σηκωνεις μπαρες.....

  3. avatar LWL

   Εγώ θα πρότεινα για την εγγυημένη χρηματοδότηση του βόρειου (ή οποιουδήποτε άλλου) άξονα να επιβληθεί ειδική συνεισφορά στον τζίρο φούντας...
   (με το ξηραντήριο χασισιού στο υπόγειο της εκκλησίας στα Τοπόλια το τερματίσατε εκεί στην Κίσαμο)

  4. avatar @Δρανδάκης

   Το θέμα είναι αν τα έργα που σας έκαναν αντέξουν ενάμιση χρόνο, καλογρίτσας γαρ.

  5. avatar pan

   Τελείωσαν σε 1,5 χρονο γιατι ξεκινησαν πολύ νωριτερα.
   Ακόμα και μουφα εγκαίνια στο μετρό Θεσσαλονίκης με μακετα.
   Αντε τωρα..
   Και λες και ειναι τζαμπα..Απο αύξηση σε αυξηση πανε τα διοδια σε ολη την Ελλαδα.
   Αντε λοιπον και στα δικα σας..
   Για να πας απο Χανια Ηράκλειο θα δινεις και 20ευρώ διοδια έτσι για να γουσταρεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει