Για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2013 μία νέα Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020, μίλησε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση αποτυχίας στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε αύριο σε μια οριστική συμφωνία. Το θέλουμε. Αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι στις αρχές της επόμενης χρονιάς», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως ελπίζει να υπάρξει ένας «συμβιβασμός» κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αύριο και μεθαύριο ώστε η ΕΕ να έχει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020.

Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπερνάρ Καζνέβ, είχε δηλώσει πως «ένας συμβιβασμός είναι δυνατός αν όλοι είναι λογικοί και αν δεν επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στις περικοπές και τις εκπτώσεις».

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως το συμβιβαστικό σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ που εκπόνησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν προχωρεί αρκετά μακριά στη μείωση των δαπανών. «Ενώ οι προτάσεις του Φαν Ρόμπαϊ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε πως εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ζήτησε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που να μην εγκαταλείπει την καινοτομία και την έρευνα και να μην εγκαταλείπει επίσης στην τύχη τους τούς άνεργους και τους φτωχούς.