Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία, τον λαό και το έθνος, αναφέρει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Κάλτσα

Τη βαθιά του αντίθεση εκφράζει ο κ. Τζαβάρας για την ουσία της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων σχετικά με το ονοματολογικό της γείτονος:

«Για τη Νέα Δημοκρατία και για μένα προσωπικά αυτή η συμφωνία αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος και ζημιώνει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση, όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί μετά το 1993 που για πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα αμφισβήτησης της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων από πλευράς της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εν συνεχεία με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, όπου εκεί καθιερώθηκε μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, η υποχρέωση του κράτους των Σκοπίων να ονομάζεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κοτζιά, ενώ είχαν υποχρέωση να επιλύσουν το θέμα του ονόματος του κράτους, παραχώρησαν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, και εδώ είναι η παραβίαση του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδος, αναγνώριση εθνικής οντότητας. Δηλαδή έδωσαν στα Σκόπια εκτός από το όνομα Βόρεια Μακεδονία και το όνομα του έθνους-κράτους, και μάλιστα του έθνους που ονομάζεται Μακεδονία.

Αυτό προκύπτει από το άρθρο 7 της Σύμβασης, όπου εκεί ορίζεται ότι η λέξη Μακεδονία θα χρησιμοποιείται για να προσδιορίζει την επικράτεια του κράτους των Σκοπίων, καθώς επίσης ότι το επίθετο μακεδονικός και Μακεδονία θα χαρακτηρίζει τη γλώσσα, η οποία λέγεται μεν ότι είναι σλάβικη, αλλά κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αφού είναι σλάβικη, γιατί πρέπει να λέγεται μακεδονική και όχι σλάβικη.

Και το δεύτερο βέβαια είναι ότι με το όνομα μακεδονικός θα χαρακτηρίζεται και ο πληθυσμός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ έγινε μια ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Δηλαδή για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση εκφράζει εθνομηδενιστικές αντιλήψεις στην υπόθεση αυτή και ενώ έπρεπε να καταλήξει σε συμφωνία για το πώς πρέπει να ονομάζεται το κράτος των Σκοπίων erga omnes, φτάνει στο σημείο να αναγνωρίσει ότι το κράτος των Σκοπίων έχει μια περιοχή στην οποία κατοικεί μακεδονικό έθνος το οποίο ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα και αποτελείται από μακεδονικό πληθυσμό. Αυτή είναι η ανεπανόρθωτη ζημιά που έγινε στα εθνικά συμφέροντα».

Όσον αφορά τη συζήτηση για το πλαίσιο της εθνικής γραμμής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από το 2008, ο κ. Τζαβάρας επισημαίνει:

«Η εθνική γραμμή του 2008 κατ’ αρχάς έχει σχέσεις και πρέπει να συναρτηθεί με το περιβάλλον το διεθνές που υπήρχε τότε. Γιατί αυτό που δεν λένε αυτοί που θέτουν αυτό το ερώτημα και που αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks με το έγγραφο του Αμερικανού πρέσβη τότε στα Σκόπια, είναι ότι τα Σκόπια δεν συμφωνούσαν εκείνη τη στιγμή γιατί απαιτούσαν από την Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι το έθνος τους είναι μακεδονικό και ότι η γλώσσα τους είναι μακεδονική.

Αυτές ήταν οι απαιτήσεις από το 2006 των Σκοπιανών, τις οποίες η κυβέρνηση του 2008 δεν δέχθηκε να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί και γι’ αυτό υπήρξε η μέχρι σήμερα εκκρεμότητα την οποία ήρθαν αυτοί οι δύο μεγάλοι πολιτικοί, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς, να μας πουν ότι είχαν το θάρρος να τη λύσουν. Βεβαίως είχαν το θάρρος να κάνουν παραχωρήσεις που κανένας ποτέ στην Ελλάδα στα εθνικά θέματα δεν τόλμησε να τις κάνει».

«Ο πρωθυπουργός αμφισβητεί την ίδια την έννοια του έθνους-κράτους»

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα αποδίδει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε ιδεολογικές επιλογές:

«Η στρατηγική αυτής της κυβέρνησης έχει να κάνει με σαφείς ιδεολογικές επιλογές. Και αυτό αποκαλύφθηκε τις προάλλες στην ομιλία που είχε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες της κεντροαριστεράς, όπου εκεί εν μέσω μιας πολύ ευχάριστης ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε για να μας πουν πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία, αποκαλύφθηκε με τη δήλωση του πρωθυπουργού η οποία συγκεκριμένα έλεγε ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε εφιάλτη το έθνος κράτος.

Με αυτή τη δήλωση όλοι σήμερα καταλαβαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε ιδεολογικά στους χειρισμούς αυτούς, γιατί ο σκοπός του είναι να αφανίσει κάθε έννοια εθνική, κάθε λειτουργία και κάθε χαρακτήρα εθνικό από το ελληνικό κράτος.

Για πρώτη φορά πρωθυπουργός Έλληνας αμφισβητεί την έννοια του έθνους-κράτους. Αυτή την έννοια δηλαδή που μας έδωσε το δικαίωμα το 1821 να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, που απέδωσε καρπούς το 1832, το οποίο είναι έθνος-κράτος.

Ήρθε λοιπόν τώρα διακόσια χρόνια σχεδόν μετά ο πρωθυπουργός της χώρας, ο εθνοσωτήρας όπως δηλώνει, να μας πει ότι είναι εφιάλτης η συνέχιση αυτής της αντίληψης για το κράτος. Και βέβαια εδώ έχουμε προσχώρηση σε αυτό που ο Αντόνιο Νέγκρι ονομάζει «δημοκρατία του πλήθους». Θέλουν οι άνθρωποι προφανώς σε αυτόν τον χώρο της Ελλάδας να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πληθυσμούς που είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι μετανάστες, και μέσα από αυτό το διάλυμα που θα δημιουργηθεί να έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα κράτος πληθυσμού, αδιαφοροποίητου εθνικά ή ετερόκλητου εθνικά.

Αυτό λοιπόν είναι που προφανώς έχουν ανάγκη οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και του κόσμου, που θέλουν με αυτό τον τρόπο να αποκαταστήσουν ισορροπίες στα δυτικά Βαλκάνια για να εγκαταστήσουν σε αυτές τις περιοχές με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ξέρουμε, χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπων τους οποίους δεν θέλουν να τους έχουν στα πόδια τους γιατί είναι μετανάστες, γιατί είναι πρόσφυγες, γιατί έρχονται από αλλού, γιατί είναι ξένοι, γιατί δεν συμμετέχουν στις δικές τους αντιλήψεις.

Και το ερώτημα είναι αυτό: Ποιο από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία, έχει τις ίδιες αντιλήψεις με τον κ. Τσίπρα; Ποιο από αυτά τα κράτη έχει φτάσει στο σημείο να λένε ότι δεν υπάρχει πια η έννοια του έθνους-κράτους; Αντιθέτως όλα αυτά τα κράτη υποστηρίζουν την αντίληψη ότι το έθνος-κράτος εξακολουθεί να υπάρχει, να ισχύει και να λειτουργεί για τις εσωτερικές και για τις διεθνείς έννομες σχέσεις».

Όσο για την προοπτική υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τζαβάρας τονίζει:

«Η προοπτική είναι να παλέψουμε με κάθε τρόπο να μην περάσει μια τέτοια συμφωνία και να επαναδιαπραγματευτούμε την επομένη της καταψήφισής της με όρους εθνικά επωφελείς για την Ελλάδα ώστε να υπάρξει μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων.

Αν περάσει από τη Βουλή η συμφωνία, από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία και απέναντι στον λαό και το έθνος. Αυτή είναι η Δημοκρατία άλλωστε».