Κάλεσμα Τσίπρα για μεγάλη κεντροαριστερή συμμαχία εν όψει τριπλών εκλογών

«Πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη» η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ο πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0:55
14/01/2019
Κάλεσμα Τσίπρα για μεγάλη κεντροαριστερή συμμαχία εν όψει τριπλών εκλογών
64
loading

Προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η παρουσία στελεχών από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας που χειροκροτήθηκε θερμά όταν απηύθυνε το προοδευτικό προσκλητήριο, έστειλε μηνύματα λέγοντας πως ήδη έχει καθυστερήσει αυτή η διαδικασία και δηλώνοντας πως κανείς δεν πρόκειται να αποκλειστεί, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λείψει, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής και δεν πρόκειται κανείς να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες.

Με τη φράση «καλή αντάμωση» έκλεισε την ομιλία του, ανανεώνοντας τη συνάντηση μαζί τους, ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι «είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη», διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και κατηγόρησε για «υποκρισία, λαϊκισμό και ψηφοθηρία» τη Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), λέγοντας ότι ψάχνουν προσχήματα για να εναντιώνονται στη Συμφωνία, ενώ διασφαλίζει τη διαμορφωμένη «εθνική γραμμή» της Ελλάδας.

«Δεν ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το Μακεδονικό, αλλά απαλλάξαμε τη χώρα από την 30ετή κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Το προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο

Αναφερόμενος στο προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο είπε ότι αυτό μπορεί να συγκροτηθεί:

-Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

-Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

-Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας. Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.

Για να μην γυρίσει η χώρα μας στις έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αυτές έχουν την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, για την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, για το 1,5 εκατομμύριο των πολιτών που βρέθηκαν στην ανεργία.

Για να συνεχίσουμε, τέλος, τις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καθολική πρόσβαση σε μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, στην διεύρυνση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.

Κανείς δεν δικαιούται να λείψει από το προσκλητήριο

«Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής. Η ιστορία θα καταγράψει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα παρόν κι ένα μέλλον προκοπής για τον τόπο μας, για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης. Κανείς δεν πρόκειται να αποκλειστεί από από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά για το αύριο του τόπου και του λαού μας. Και ότι μπροστά σε ιστορικά διλήμματα ο καθένας οφείλει να παίρνει ιστορικές αποφάσεις. Καλή δύναμη, σας ευχαριστώ και καλή αντάμωση», επισήμανε.

Ήδη έχουμε αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούμε κριτική για την αποτυχία και τις κοινωνικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέτουμε ως προτεραιότητα τη μάχη ενάντια στις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όσοι και όσες επιμένουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χωρίς την προστασία και την ανάκτηση των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όσοι και όσες θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη και όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού».

Καταλύτης προοδευτικών εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά και σε όσους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.

«Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων.

Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης».

Όταν παίρνουμε αληθινά ρίσκα υπάρχει ενθουσιασμός

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος και παίρνοντας τον λόγο σχολίασε: «Όταν παίρνουμε ρίσκα αληθινά, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ίσως είναι στο DNA».

Επισήμανε στο γεγονός ότι ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση να μιλήσει στην εκδήλωση, παρά τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις της ημέρας και σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι αυτή είναι προς όφελος της σταθερότητας και του εθνικού συμφέροντος γι αυτό και αποφάσισε να σηκώσει το ιστορικό βάρος.

«Όταν το καλοκαίρι του 2017 εξελέγη πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Το δίλημμα ήταν το πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον;

«Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν», εξήγησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον».

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το παν για να διασφαλιστεί η διαμορφωμένη «εθνική γραμμή»

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το παν ώστε να διασφαλίσει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή» και το κατάφερε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Κι αυτό, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔΜ.

-Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.

-Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.

-Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.

-Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ΠΓΔΜ έκανε όλα τα προαπαιτούμενα και ακόμα περισσότερα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΠΓΔΜ έκανε όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και ακόμη περισσότερα, που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Υποκρισία, λαϊκισμό και ψηφοθηρία κατάλογισε ο πρωθυπουργός σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) επειδή εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα για να εναντιωθούν και σημείωσε:

«Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους.

Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια ; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός ; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».

Δεν ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το Μακεδονικό, αλλά απαλλάξαμε τη χώρα από την 30ετή κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας

«Ορισμένοι έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν, είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό, όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Και το ίδιο ακριβώς πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων, επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μακροημέρευση αυτής της Συμφωνίας».

Συγχαρητήρια στον Ζ. Ζάεφ γιατί δεν έκανε πίσω στα συλλαλητήρια μίσους του VMRO

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον φίλο του, όπως είπε, Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε σχέδια αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα.

«Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική», είπε και συνέχισε:

«Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν τι; Ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”».

«Ένοχη» σιωπή του κ. Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ

«Τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως «με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».

«Μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν, όμως σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης», είπε και σημείωσε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε. Αντιθέτως, μας δυναμώνετε με μεγαλύτερο πείσμα για να υπερασπιστούμε και το εθνικά ωφέλιμο για το τόπο αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου, είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ' έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και τώρα αυτές τις μέρες, σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό, είπε και εξήγησε:

«Γιατί αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Εμείς οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτό για να περάσουμε τους λαούς μας από μια ιστορία αιώνων γεμάτη συγκρούσεις, σε μια νέα, ιστορική φάση ειρήνης, πολυμερούς συνεργασίας, συνανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής».

Εφιαλτική πραγματικότητα ο ακροδεξιός κίνδυνος στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακροδεξιό κίνδυνο για την Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν είναι μια αόρατη απειλή, αλλά είναι πλέον μια εφιαλτική πραγματικότητα, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ιδέας, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα ακόμη και κυβερνητικές ευθύνες.

«Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news», είπε και συνέχισε: «Αυτή η νέα ακροδεξιά δεν αναπτύσσεται από το πουθενά. Το έδαφος για την ανάδυση της το έστρωσαν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία. Οι πολιτικές που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Οι πολιτικές που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, δυστυχώς εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στρέφοντας σημαντικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών όχι μόνο εναντίον των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που τις εφάρμοσαν, αλλά συνολικά ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε αυτό το έδαφος πάτησε ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που σήμερα ευαγγελίζεται την περιχαράκωση στο σιδερόφρακτο έθνος-κράτος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar γελανε και οι μπαξεβαναιοι…..

  ακου προοδευτικη κινηση????σκοταδιστες φασιστες ειστε

 2. avatar Παναγία μου

  ΩΧ! Συστράτευση αριστερών????? Ποιό τμήμα της Ελλάδας έχει σειρά για ξεπούλημα? Ποιοί θεσμοί? Ποιες Αξίες? Ποιό εκπαιδευτικό μάθημα? .... Καήκαμε!!!

 3. avatar Ellraiser

  Το εχασε το παιχνιδι και αρχησε τα ανοιγματα για να βρει παλι πατεριτσες.
  Ολο και καποιος καλοθελητης θα βρεθει για συνεργασια και εξουσια.
  Αν καταφερει φυσικα να ξεπεραση διψηφιο αριθμο.....

 4. avatar Συριζοτρολ

  Περιφέρεται και διαφημίζει το προϊόν του ....ποιος να ναι άραγε ο χορηγός ;;;;;Σωρος ;;;;
  Α ρε πουλημένοι αριστεροί δίνεται και τη μάνα σας για τα λεφτά.....ξεφτίλες !!!!

 5. avatar Μστ

  Οι περισσότεροι σχολιαστές εδώ μέσα ζείτε στο κόσμο σας...δε βλέπετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζει ένα καλοστημένο παιχνίδι που θα έπρεπε να σας τρομάζει, αντί να ασχολείστε με το όνομα της Μακεδονίας.!!

 6. avatar Εεεετσι

  20 Ιανουαρίου Όλη η Ελλάδα να λιώσουμε τον Τσολάκογλου που ξεπουλά την Μακεδονία μας.

 7. avatar ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΟΙ

  ΠΡΩΗΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΘΡΑΣΙΝΘΕΙ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΔΟΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ!! ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΓΙΝΑΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΩΧΗΡΟΜΕΝΑ !!!ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

  1. avatar κομματοσκυλο…..της υπογας…..

   εισαι...αγραμματο.....ξεπουλημενο.....γερμαναρας.....

  2. avatar τριαλαρο

   η χώρα σύμφωνα με τα προηγούμενα έγγραφα ονομαζόταν Φυρομ/ΠΓΔΜ, με γλώσσα τα σλάβικα και εθνικότητα σκοπιανή. Τώρα θα ονομάζεται Β. Μακεδονία, με γλώσσα τα μακεδονικά και εθνικότητα μακεδονική.

   Αν και αυτό είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί έχουμε μπλέξει με εντελώς φυτά.

  3. avatar Χούντα Νο2

   ξεπουλήτάρια και επαγγελματίες ψεύτες των 0,6 € / μήνυμα

 8. avatar Ξιφιας

  Ο φασίστας τσιπροκιο βάζει πλέον και τους εν ενέργεια στρατιωτικός στην πολιτικη και πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική στρατιωτική χούντα της αριστεράς.. Και μας μιλάει για απλή αναλογική ο φασίστας που έχει εκλεγμένος 96 βουλευτές.. Που πήρε 50 βουλευτές από τα άλλα κόμματα ως δώρο με τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος κατηγορουσε... Και τώρα με φασιστικό τρόπο πουλάει την μακεδονια στους Σλάβους...

 9. avatar Mihalis78

  Όξω [...]κι απο την παράγκα.

 10. avatar ΚΠΚ

  ΠΗΓΕΝΕ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ
  ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΣΙΠΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΨΕΥΤΑΚΟ..........

 11. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ
  ΚΑΙ ΚΑΘ' ΟΥΘΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ κινημα...........
  μεχρι και η αδελφη του καρανικα αρχησε τη κατασπαραξη
  του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
  ΚΑΙ ΤΗΝ SINGULAR ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ, ΠΑΛΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΡΕ,
  ΔΙΟΤΙ ΣΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ. ......
  ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ FAKE NEWS????????????????
  ΜΕ ΠΕΤΣΙΤΗ, ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ, ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, κλπ
  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ????????????

 12. avatar μουσουλμανος Ελληνας απο Ξανθη

  κοιμισμενοι χριστιανοι και δημοκρατες που ανεχεστε να ζειτε σκλαβοι δεκα αθεων προδοτων....ερχομαστε εμεις

 13. avatar Πατριωτική πρόταση

  Αν εξαιρέσουμε τους μιζαδόρους, τους λαδιάρηδες και τους ενταγμένους στη Νέα Δημοκρατία... Βενιζέλο, Λοβέρδο ή Άδωνι του ΠΑΣΟΚ, την εκτός τόπου και χρόνου Φώφη και δυό - τρεις ακόμα... Οι υπόλοιποι μπορούν να συγκροτήσουν ένα κεντροαριστερό σχήμα με προοπτική... Να συνεχίσει την ανόρθωση της χώρας από τη λαίλαπα των κυβερνήσεων του μνημονίου!

  1. avatar ανοησιες και πατριδοπωλητες

   ναξερες τι λες και τι παπαγαλιζεις..πολακη και καρανικα θυμιζεις...σκυφτουλη αμερκανε..προδοτη.....τραβα στα σκοπια....

  2. avatar τριαλαρο

   άρα και του σύριζα, μιας και αυτός έβαλε ακόμα ένα μνημόνια απο κει που ήταν να τα σκίσει.

 14. avatar nx

  I love this guy xaxaxaa

 15. avatar ideologos

  Τρεις μηνες εμειναν ώστε ο λαός να δείξει στον Τσιπρα τι είναι η σταλινική αριστερή μειοψηφία της χώρας: ζημιά 100 δις, δολοφονια 100 ατομων στο Ματι ενώ έκανε τον άνετο και χασκογελαγε, ξεπούλημα της Μακεδονίας, ευσημα από Τραμπ-Μερκελ, εξαγορές βουλευτών! Θελει και συνταγμ. αναθεωρηση για συλλογη υπογραφων για δημοψήφισμα ο {...}

 16. avatar Βαλεντίνη

  Όλα θα τα πάρετε, όλα θα τα πάρετε !!! Μή στεναχωριέστε καθόλου !!!Πόσοι μήνες έμειναν, μέχρι το Σεπτέμβριο που θέλετε να μείνετε; Μέχρι τότε, ρόδα είναι ο χρόνος και γυρίζει !!! Πέρασαν τα Χριστούγεννα, πέρασε και η Πρωτοχρονιά, θά ρθουν και οι απόκριες σε λίγο !!! Μετά θά ρθει το Πάσχα και οι διακοπές του καλοκαιριού και πού θα πάει, τζά... θά ρθει κι' ο Σεπτέμβρης !!!! Και τότε, θα δείς τί θα πάρεις ..... Δεν θέλω να εκφραστώ άσχημα βέβαια .....

 17. avatar Το μπουλο θα παρετε

  και για να μην παρξηγηθουμε ο μπουλος ειναι η στρογγυλη σφαιρα πετρινη ξυλινη συνηθως σιδερενια σφαιρα με την οποια παιζουν το δημοφιλες ομαδικο Γαλλικο λαηκο παιχνιδι ((τους μπουλους)) παρομοιο με τι γυαλινες χανδρες και ειχε διαδοθει και σε δικες μας περιοχες οι οποιες υπηρξαν στο διαβα της ιστοριας Γαλλικες αποικιες στις οποιες η εκφραση θα παρεις το μπουλο σημαινει οτι εχασες στο παιχνιδι και παιρνεις το μπουλο σου δηλ. τη σφαιρα σου και φευγεις οτι δηλ. βγαινεις εκτος παιχνιδιου εκτος ομηγυρης εκτος παρεας.οτι τελειωσες δηλαδη εισαι εκτος

 18. avatar 2019. Η χώρα εις τον γύψον

  Βεβαίως και θα έχομεν την απόλυτον πλειοψηφίαν συντρoφε Al6. Ας τολμήσει κανείς να αντιταχθεί στας αριστεράς επιταγάς μας. Τα γκουλάκ αναμένουσι. Αποφασί(σμος)σομεν και διατάσομεν.

 19. avatar Montazieros

  Δινουμε την Μακεδονια παντοτινα, πεταμε τους ηρωες του 1912 στα σκουπιδια, και παιρνουμε στιγμιαιο γελιο απο τους 2 απαταιωνες.
  Θα μπορουσε να ηταν και χειροτερα.

 20. avatar Ρε παιδιά κάποιος να μου εξηγήσει. Τα Σκόπια παίρνουν: 1) το όνομα με το “Μακεδονία” μέσα. 2) Την Εθνότητα, 3) τη γλώσσα, 4) μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, 5) μπαίνουν στην Ε.Ε.

  Ερώτηση: Εμείς τι παίρνουμε?

  1. avatar mpla mpla

   Το θεμα δεν ειναι τι παιρνουμε, αλλα τι παιρναμε τοσα χρονια και μην ρωτας εδω τους πατριωτες, ρωτα τους ξενους. Οσο γιατι ακριβως κερδιζουμε? Διαβασε την συμφωνια. Ελα λιγο στην θεση ενος Σκοπιανου. Ξαφνικα, εκει που ηξερε οτι η χωρα του λεγοταν Μακεδονια, θα πρεπει να μαθει να λεγεται Βορεια Μακεδονια οποτε καπου στον Νοτο υπαρχει και αλλη Μακεδονια. Αυτο ισχυει περισσοτερο για τους ξενους, που τους ρωτας που ειναι η Μακεδονια και αυτοι δειχνουν τα Σκοπια, δεν σε ενοχλει αυτο??? Επισης, μαθαινε οτι τα συνορα της χωρας του φτανουν στον Ολυμπο, τωρα θα πρεπει να μαθει την αληθεια. Το κυριοτερο? Οτι δεν εχει καμια σχεση με τους αρχαιους Μακεδονες και οτι προερχεται απο σλαβικα φυλα. Ολα αυτα χωρις πολεμο. Το ακριβως αντιθετο απο εμας πηγαιναν να μας επιβαλλουν και οι Βουλγαροι το 1900 το οποιο εφερε και τον Μακεδονικο Αγωνα. Αν η Βουλγαρια δεν ηθελε να βουλγαροποιησει τους ντοπιους πληθυσμους στην Βορεια Ελλαδα δεν θα αναγκαζοταν ο Παυλος Μελας να πολεμησει και κανει τον Μακεδονικο Αγωνα. Τωρα, φιλε μου, αν δεν περασει η συμφωνια, ετοιμασου για εναν νεο Μακεδονικο Αγωνα, με τους ξενους να αναγνωριζουν σαν Μακεδονια τα Σκοπια, ποιος λες να κερδισει?

   1. avatar χανια

    πας και συ στα 4......4.χρονια τωρα......παχια λογια ψευτικα και προδοτικα..τουμπα ....σκυψιμο

   2. avatar αναμασας…..αναχαρασσεις….παπαγαλιζεις…αυτα που σου λενε

    οι ψευτοαριστεροι...ξεπουλητες της χωρας.....

   3. avatar τριαλαρο

    επίσης θα μάθουνε ότι η γλώσσα που μιλάνε είναι τα μακεδονικά και η εθνικότητητά τους είναι η μακεδονική. Αυτά με τις προηγούμενες συμφωνίες δεν τα ξέρανε, τα θέλανε μεν αλλά δεν τα ξέρανε δε.

    να τα λέμε οοοοοοοολα και όχι μόνο αυτά που μας συμφέρουν.

   4. avatar Ellraiser

    Επιμενεις?
    Εσεις των κομματων (φαινεται ξεκαθαρα το παθος σας και το συμφερον σας) εισαστε σαν την κολλημενη βελονα πανω στο βινυλιο.
    Στου κουφου την πορτα οσο θελης βροντα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει