«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», αναγνώρισε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Στάθηκε στο γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί και διεμήνυσε ότι «θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

«Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ.

Για το προσφυγικό ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και «προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στο ονοματολογικό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ», εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».