Η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως η διάρκειά του δεν οφειλόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, καθώς η συζήτηση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 που δεν περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός επίσης απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» και παρατήρησε:

«Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό “θα” των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση».

«Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης. Με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φυσικά να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα, σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».

«Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, είναι ένα “Παραγωγικό Σύμφωνο” ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες”, είπε και πρόσθεσε: “Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ εντός της επόμενης τριετίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ακούσιας αδράνειας, ανακάμπτει στο διαμεσολαβητικό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προωθούμε μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:

-Στην προώθηση των εξαγωγών, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

– Στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων,

-Στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας,

-Στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου».