«Για να γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι αναγκαία η σύγκρουση με το σημερινό πολιτικό και οικονομικό σύστημα εξουσίας», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή δηλώσεις του κ. Δρούτσα την προηγούμενη Πέμπτη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, στην οποία υποστήριζε ότι «το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να τιναχτεί στον αέρα».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής μίλησε για τις συνθήκες κοινωνικής έκρηξης που διαμορφώνονται στη χώρα μας, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς: «Τι να πουν οι πολίτες και πώς να συγκρατήσουν την οργή τους, όταν ακούν για σκάνδαλα διαφθοράς που φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το κόστος του πακέτου των νέων μέτρων είναι περίπου ισόποσο;». Υπογράμμισε πάντως πως για τους εμπλεκόμενους ισχύει, όπως πάντα, το τεκμήριο της αθωότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, την ευθύνη για τη δημιουργία του σημερινού πολιτικού σκηνικού έχουν όσοι άσκησαν εξουσία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να εξαιρεί τις ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχε. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με μεγάλη διάθεση για πραγματικές αλλαγές, αλλά η οικονομική κρίση δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει το έργο της. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση εκείνη ήταν ίσως η πρώτη που προσπάθησε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς, και πολλές καινοτομίες προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν τότε», συνέχισε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στο τελευταίο πακέτο μέτρων, ο έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε πως και πάλι λείπουν κάποια στοιχεία που, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, θα έκαναν τα μέτρα περισσότερο αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία: «Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα στις περικοπές. Και να ξεκινήσουμε από το μέγεθος της κυβέρνησης, τον αριθμό των γενικών γραμματέων και των υπουργικών συμβούλων. Διάβαζα τις προάλλες ότι ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τρεις φορές περισσότερο από το Γερμανό για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Πώς δικαιολογείται αυτό; Πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, όπως είναι η καθιέρωση ορίου στις θητείες των βουλευτών, ώστε να καταπολεμηθεί το πελατειακό σύστημα που συντηρείται από βουλευτές που θεωρούν πλέον επάγγελμα την πολιτική».

Σε ερώτηση για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο κ. Δρούτσας υποστήριξε πως η ακραία αρνητική ρητορική του καλοκαιριού προς την Ελλάδα έχει σταματήσει, κυρίως γιατί η Γερμανία συνειδητοποίησε πως μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι ζημιογόνα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο κ. Δρούτσας αναρωτήθηκε γιατί η ελληνική πλευρά δεν εκμεταλλεύεται κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων(γερμανών) αξιωματούχων και πολιτικών που παραδέχονται τις καταστροφικές συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας, με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, αναρωτήθηκε για τη χρησιμότητα και τη σοφία της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα. «Η σταθερή πολιτική προσέγγισης με τη γείτονα χώρα δεν αμφισβητείται, είναι όμως λάθος να επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται, με απαράδεκτο τρόπο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνει έτσι η Αθήνα το πράσινο φως και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προβούν σε διμερείς επαφές με την Άγκυρα, αγνοώντας την πρωτοφανή και προσβλητική αυτή πρακτική της Τουρκίας», είπε ο κ. Δρούτσας.