Για συντονισμένη προσπάθεια από πολιτικά κέντρα, συνοδευόμενα και «από τα απαραίτητα μιντιακά», για την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που προσβάλλει διεθνώς τη χώρα, έκανε λόγο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

«Ουδέν ψευδέστερο και θα αποδειχθεί σύντομα» τόνισε η υπουργός, απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δήθεν υπάρχουν εντολές της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνονται συλλήψεις από την αστυνομία.

«Η αστυνομία είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας και ό,τι άλλο είναι στην αρμοδιότητά της» είπε η κ. Γεροβασίλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ταυτόχρονα, η υπουργός έδωσε αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των συλλήψεων γύρω από τα πανεπιστήμια, γενικότερη αύξηση σε ποσοστό 130% τον τελευταίο μήνα που εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει να «παίξει» στο πεδίο της ασφάλειας προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη, παρουσιάζοντας ανασφαλή τη χώρα και την Αθήνα, με τρομοκρατημένους πολίτες, τοποθετώντας σε αυτό το αφήγημα και την κυβέρνηση ως συμμετέχουσα ή ανεχόμενη την ανομία.

«Γιατί το κάνει αυτό; Ξαφνικά συνέβη στην Αθήνα αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ; Δηλαδή η παραβατικότητα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και επιτείνεται επί ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν», είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Εγώ λέω το εξής: Ότι η μικροπαραβατικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Όχι στη μεγάλη εγκληματικότητα, γιατί όπως τα ξέρετε, τα στατιστικά δημοσιεύονται και οι δράσεις της αστυνομίας είναι εντυπωσιακές».

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «προβλήματα όσον αφορά την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα, υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είπε κάποιος ότι δεν υπάρχουν», είπε, συμπληρώνοντας πως η Αστυνομία επιχειρεί και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Σχετικά δε, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, μόνο κατά το τελευταίο διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, έχουν γίνει 49 συλλήψεις για ναρκωτικά και σχηματίστηκαν 43 ποινικές δικογραφίες, εκ των οποίων έξι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά αφορούν δράσεις πέριξ του πανεπιστημίου «εκεί όπου η αστυνομία μπορεί να παρέμβει και είναι εντελώς δική της υπόθεση».

Αντίστοιχα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μέσα στο πρώτο 10μηνο φέτος έγιναν 2.613 προσαγωγές και 339 συλλήψεις. Μία στις τρεις συλλήψεις ήταν για ναρκωτικά και μία στις τέσσερις για παράνομο εμπόριο. Πρόσθεσε δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή, στην Κυψέλη πραγματοποιήθηκαν 6.727 έλεγχοι σε πολίτες κατά το πρώτο 10μηνο φέτος, από 1.931 πέρυσι, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 700 φέτος από 449 πέρυσι, και «είναι πλέον ελεύθερο από παραβατικότητα το Πεδίον του ‘Αρεως όπως και η περιοχή του Φιλοπάππου».

Σε ερώτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι «το άσυλο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και στα πλαίσια του νομικού πλαισίου της χώρας κινείται η αστυνομία. Πάντα με ενημέρωση από τους πρυτάνεις και καθοδήγηση από εισαγγελικές αρχές. Η αστυνομία δεν κινείται από μόνη της, όπως ξέρετε».

Στο ερώτημα, «η Νέα Δημοκρατία σας λέει ότι ο Ρουβίκωνας είναι δικός σας. Και επειδή είναι δικός σας δεν τον πειράζετε», η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Έτσι ήταν και ο Αντρέας Παπανδρέου, ο ‘αρχηγός της 17 Νοέμβρη’. Το ίδιο σχέδιο είναι αυτό».

Ειδικά για την ανάρτηση πανό απο τον Ρουβίκωνα στην ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου η Όλγα Γεροβασίλη είπε:

«Ο Ρουβίκωνας πήγε πριν από τη συγκέντρωση εκεί, ανήρτησε τα πανό για λίγα λεπτά και έφυγε. Διαβάζω λοιπόν, “ντου του Ρουβίκωνα”, “έκανε ντου ο Ρουβίκωνας”, “επίθεση ο Ρουβίκωνας, η αστυνομία ήταν εκεί αλλά δεν τους συνέλαβε”. Τι να συλλάβει; Κάποιον ο οποίος ανήρτησε πανό και έφυγε; Και για να δραματοποιήσουμε λίγο το γεγονός ακόμα περισσότερο, λέμε ότι ήταν και κοντά στο σπίτι της Γεροβασίλη για να υπάρχει και το σχετικό δράμα».

Καταλήγοντας, η υπουργός είπε ότι εκεί που υπάρχουν παραβατικές ενέργειες, «πρέπει και οφείλει η αστυνομία να δράσει», αλλά στο τρικάκι, θα πρέπει να συλλάβει τη μισή Ελλάδα. «Η Αστυνομία, αν το κάνει αυτό, διότι υπάρχει και συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο κινείται με πανό κινείται με τρικάκια, πηγαίνει η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών..».

«Θα πρέπει να καταλύσουμε τη Δημοκρατία; Κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό».