«Πρέπει να είναι μια γενική απεργία που να πάρουν μέρος οι πάντες, το θέμα δεν είναι να προσθέσουμε μια απεργία στις τόσες που έχουν γίνει, η κρίση δεν έχει πιάσει πάτο και επομένως ο λαός δεν μπορεί να λέει απλώς “φτάνει πια, δεν αντέχω άλλο”. Πρέπει να τον φοβηθεί τον λαό η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Αν δεν φοβηθούν ότι ο λαός θα τραβήξει μπροστά κι αποφασιστικά αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ούτε ρούπι» ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στον Real FM.

Ερωτηθείσα αν υποστηρίζει πως «την διαπραγμάτευση μπορεί να την κάνει μόνο ο λαός», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφών κι αυτά που ακούμε στο κοινοβούλιο και θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες είναι διαφορές πάνω στο ζήτημα διαχείρισης της κρίσης. Εμείς δεν παίζουμε σε αυτό το ταμπλό».

«Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει να βγούμε από την κρίση, αλλά εδώ ή θα βγεις με το λαό κυριολεκτικά να ζει στη δεκαετία του ’50 ή θα δημιουργήσεις προϋποθέσεις ριζικής ανατροπής της πολιτικής, όχι μόνο μιας κυβέρνησης» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «αν μονομερώς δεν διαγράψεις το χρέος και διαπραγματεύεσαι το ένα σκέλος της διαπραγμάτευσης έχει κούρεμα και στην άκρη της διαπραγμάτευσης είναι νέα μνημόνια».

Κληθείσα να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα του ότι η αντιπολίτευση «εμφανίζεται διχασμένη», η κ. Παπαρήγα, είπε ότι «στις γραμμές της λαϊκής αντεπίθεσης θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και πολιτικές», επέρριψε ευθύνες την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για το ότι ο λαός ήταν ανέτοιμος και αποπροσανατολισμένος για τις αιτίες της κρίσης και την διέξοδο από αυτήν και πρόσθεσε ότι «αν σήμερα μείνεις σε αιτήματα “θέλω αυξήσεις” και “μη μου κόψεις τα επιδόματα” η κυβέρνηση θα σου πει, ναι αλλά έρχεται το χάος».

«Πώς θα απαντήσεις σε αυτό; Έχει αντίφαση. Από τη μία μεριά, δηλαδή, δέχονται ότι έχουμε κρίση χρέους, αυτό λένε όλα τα κόμματα. Δεν είναι αντιπολίτευση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η Χρυσή Αυγή και ο Καμμένος και όλοι οι άλλοι. Είναι δυνατό να πάμε όλοι μαζί; Μπορεί να συμπίπτεις με τους πάντες όσον αφορά το να μην κοπούν άλλο οι συντάξεις, όμως θα σου πει η κυβέρνηση, ότι δεν θα πάρω τη δόση των 33 δισ.» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Xαρακτήρισε «αστεία» τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί διαπραγμάτευσης με τους Μέρκελ και Ντράγκι, ενώ ερωτηθείσα, σχετικά, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκούσε την ίδια ακριβώς πολιτική αν γινόταν κυβέρνηση.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «παρά τις διάφορες διαχειριστικές λογικές, σε ότι αφορά την ζωή του λαού δεν αλλάζει κάτι».

«Επομένως, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εφεύρει κάποια άλλη διαχειριστική λογική. Δεν το αποκλείω. Συνταγές υπάρχουν διαφορετικές. Ένα τμήμα του κεφαλαίου και του ευρωπαϊκού θέλει την δραχμή. Ένα άλλο τμήμα θέλει τη σύνδεση με το δολάριο. Άλλο θέλει το Ευρώ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για τη θέση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης, όχι μόνο από την ευρωζώνη. Αποδέσμευση με μονομερή διαγραφή του χρέους και ο λαός να αποφασίζει το δρόμο ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση τα κέρδη».

Σε ό,τι αφορά την «δραχμή» είπε ότι «το νόμισμα είναι ένα σύμβολο και δεν είναι το ίδιο πράγμα δραχμή με τα μονοπώλια στην ελληνική οικονομία και με την αναγνώριση ενός μέρους του χρέους και ίδιο πράγμα όταν ο λαός έχει στην εξουσία του και στην ιδιοκτησία του τα μονοπώλια.»

«Μπορεί να λέγεται δραχμή το νόμισμα, αλλά οι συνθήκες στο πεδίο καταρχήν της οικονομίας, και όσο αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ θα είναι ριζικά διαφορετικές. Δεν είναι ζήτημα το νόμισμα» πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει τους «χαμηλούς τόνους» της αντιπολίτευσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ επικεντρώνει σε μια κατεύθυνση διεκδίκησης άμεσων μέτρων ανακούφισης του λαού και ταυτόχρονα δουλεύει «για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός – εμείς δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε – να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή, σε ριζική ανατροπή εκ βάθρων».

Σχετικά με τους «χαμηλούς τόνους», η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «μεγάλο μέρος του λαού δεν παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις» και τόνισε ότι «αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν τις μορφές πάλης, τα αιτήματα και την γραμμή αντεπίθεσης, αγώνες θα γίνονται χωρίς αποτελέσματα και θα φέρνουν και απογοήτευση».