Την καταδίκη τους εκφράζουν πολιτικοί και κόμματα για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, χθες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πρόεδρος της Βουλής: «Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη»

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του  Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, δηλώνοντας:

«Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, άξιου εκλεγμένου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, που έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να είναι ανοικτή και σύγχρονη. Να μην αναρωτηθεί κανείς για ποιόν “χτυπάει η καμπάνα”, γιατί ακόμα και οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

Κουρουμπλής: Ομοϊδεάτες και απόγονοι όλων εκείνων των τουρκοβασίληδων και των βλάχων

«Έκπληξη και οργή με καταλαμβάνει, όπως πιστεύω τα ίδια συναισθήματα διακατέχουν την συντριπτική πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει στο DNA του την ευπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό, την ανεκτικότητα και το πολιτιστικό ήθος. Οι τραμπουκισμοί και οι βιαιότητες που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά του εκλεγμένου Δημάρχου Μπουτάρη και όσοι έκαψαν την τουρκική σημαία στην πλατεία Συντάγματος δεν έχουν καμία σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι απλώς ομοϊδεάτες και απόγονοι όλων εκείνων των τουρκοβασίληδων και των βλάχων που στη δεκαετία του ’20 και του ’30 έλεγαν και έγραφαν χύνοντας ρατσιστική λάβα εναντίον του κατατρεγμένου για την εθνική του συνείδηση και την πίστη του στην ορθοδοξία Ποντιακού Ελληνισμού».

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Η βία δεν τιμά το μήνυμα της ημέρας 

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση που έγινε στον Γιάννη Μπουτάρη. Η βία δεν τιμά το μήνυμα της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, ούτε τις αξίες του λαού και του πολιτισμού μας, που απαιτούν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό ακόμη και του εχθρού μας» αναφέρει σε δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

«Εκείνοι που λέρωσαν το μήνυμα της Ημέρας Μνήμης με την επίθεση σε έναν άνθρωπο που ήταν ταυτόχρονα θεσμικός αντιπρόσωπος των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ηλικία που προστάζει τον σεβασμό, πρέπει να απομονωθούν από την υγιή κοινωνία και να αντιληφθούν το μεγάλο παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν», προσθέτει η κ. Κόλλια – Τσαρουχά.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Με τον Γιάννη Μπουτάρη μας χωρίζουν πολλά, είμαι όμως δίπλα και μαζί του στην υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης 

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καταδικάζει την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τονίζει: «Με το Γιάννη Μπουτάρη μας χωρίζουν πολλά. Ειδικά στις απόψεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Είμαι όμως δίπλα και μαζί του στην υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης και της δημοκρατικής μετριοπάθειας. Αυτές οι αρχές ήταν ο πραγματικός στόχος της βίαιης επίθεσης που υπέστη όπως άλλωστε και άλλοι μετριοπαθείς πολιτικοί πριν απ’αυτόν. Οι μετριοπαθείς γινόμαστε στόχος όχι τόσο για τις απόψεις μας, αλλά γιατί με τη δημόσια στάση και συμπεριφορά μας δεν τροφοδοτούμε την πόλωση, τη βία και τον διχασμό. Δεν δίνουμε δηλαδή τροφή στο θηρίο της βίας, απ´όπου κι αν προέρχεται, να μεγαλώνει. Για αυτό και μας θεωρεί εχθρούς του. Δεν θα μας κάμψει. Καμία ανοχή στη βία λοιπόν».

Δημήτρης Παπαδημούλης: Να συλληφθούν οι ακροδεξιοί τραμπούκοι

Την παραδειγματική τιμωρία των ακροδεξιών τραμπούκων που χτύπησαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ζητεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι που χτύπησαν τον Γιάννη Μπουτάρη πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν αρκεί η πολιτική καταδίκη» τονίζει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και προσθέτει «η άσκηση φυσικής βίας για την αντιμετώπιση της όποιας διαφορετικής άποψης, είναι ωμός φασισμός και ποινικό αδίκημα. Τελεία και παύλα!».

Βενιζέλος: Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού

«Η δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη. Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού που αναζητά προσχήματα, του φασισμού που κρύβεται πίσω από ιστορικές επετείους, αθλητικά γεγονότα, το θρησκευτικό αίσθημα κοκ. Πρόκειται για τη χειρότερη εκδοχή φασισμού» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΚΚΕ: Απαράδεκτες ενέργειες

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι «τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων».

ΑΝΕΛ: Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη» τονίζεται σε δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου στην οποία προστίθεται: «Τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου. Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».

Ένωση Κεντρώων: Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν τη δημοκρατία 

«Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία προστίθεται: «Πιστεύουμε, ότι η αστυνομία θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες αυτής της απαράδεκτης επίθεσης»