Δεν μονοπωλούν μόνο την ελληνική ειδησεογραφία οι πολιτικές εξελίξεις και οι άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα κυριαρχούν και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία περιγράφουν πλέον το μέλλον της χώρας μας εκτός της ζώνης του ευρώ.

«Αντίο Ακρόπολη» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με υπότιτλο: «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη». Στο δεκασέλιδο αφιέρωμά του το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ευρώπη αναζητά σχέδιο Β για την Ελλάδα και αποκαλύπτει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο το EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, που πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα χρήματα που πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους των κρατικών ομολόγων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να χορηγούνται στη χώρα μας.

Για «Αρμαγεδδώνα που θα κάνει το Μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο» γράφει η ιταλική Repubblica. Η ελληνική έξοδος από το κοινό νόμισμα θα στοιχίσει 11.000 ευρώ στους πολίτες των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης, γράφει, και προβλέπει πως στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 20%, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα φτάσει το 70%, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25%.

Στραμμένο στην Ελλάδα είναι και το ενδιαφέρον του BBC και του CNN που κάλυψαν με live ανταποκρίσεις τις χθεσινές εξελίξεις. Το CNN κάνει λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση ενώ το BBC δίνει έμφαση στο ότι η άρνηση του Τσίπρα για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας βυθίζει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή και φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε νέες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την νίκη στο αντιμνημονιακό κόμμα.

«Πώς μπορεί να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη σε πέντε δύσκολα βήματα» γράφει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Observer. «Διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κεντρικοί τραπεζίτες χωρών της ευρωζώνης- Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία- μιλώντας στους Financial Times. Αυτή είναι η πρώτη φορά που στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρονται ανοιχτά στο ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας μας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα με τους Times δύο γραφεία στοιχημάτων έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να δέχονται τα στοιχήματα όσων ποντάρουν στη «Grexit».

Ο Independent σημειώνει την αποτυχία των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, κάτι που φέρνει πιο κοντά τις νέες εκλογές, ενώ η εφημερίδα τονίζει πως η πολιτική αβεβαιότητα προβληματίζει έντονα τους διεθνείς δανειστές της χώρας και έχει θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι νέες κάλπες είναι πιο κοντά σύμφωνα με τους New York Times που γράφουν: «Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα, οι αρχηγοί των κύριων πολιτικών κομμάτων παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, κάνοντας την κυβέρνηση ενότητας να μοιάζει απίθανη και τις νέες εκλογές αναπόφευκτες».

Το 78% των Γερμανών θέλει να σταματήσει η καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί αξιόπιστη κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γερμανική Bild am Sonntag.