«Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν εκπέμψει προς την κοινωνία, ότι έχει μία διάθεση ανανέωσης σε πρόσωπα, ιδέες, νοοτροπίες και λειτουργικές δομές, αν δεν εκπέμψει ότι επιθυμεί τον πλουραλισμό και τη σύνθεση, αλλά απλά περιοριστεί στον διαμοιρασμό των μικροαξιωμάτων, τότε προφανέστατα δεν μιλάμε για ένα κίνημα προοδευτικής προοπτικής, αλλά μιλάμε για μία διαδικασία συναλλαγής» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κληθείς να σχολιάσει τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν μέσα τις τοποθετήσεις στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ο κ. Ξεκαλάκης έκανε λόγο για «παράλληλους μονολόγους», εκφράζοντας προβληματισμό για το ότι «το θέμα της Βαβυλωνίας συνεχίζει να ισχύει και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί η πρόταση ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων και δημιουργίας ενός πραγματικά νέου ενιαίου ομογενοποιημένου φορέα, όπως ήταν και η εντολή των εκλογέων τον περασμένο Νοέμβρη».

«Πού βρισκόμαστε σήμερα;», διερωτήθηκε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας ότι στις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ανάμεσα στην τρίτη με πέμπτη θέση και εμφανίζει ποσοστά μικρότερα και από το άθροισμα Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Αναρωτιέμαι, αν δεν κάνουμε τώρα αυτό το άλμα, αν όχι τώρα, πότε θα το κάνουμε; Αυτός ο έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε, τόσο μέσα από ομιλίες στο συνέδριο, όσο και στα διάφορα πηγαδάκια, που σχηματίστηκαν ανάμεσα στους συνέδρους» είπε.

«Η απάντηση», συνέχισε, «δόθηκε στο συνέδριο και είναι, γιατί δεν τολμάμε ούτε καν να υιοθετήσουμε την επιβολή θητειών, ούτως ώστε να υπάρχει μία δέσμευση ανανέωσης έστω για το 2021, γιατί περιοριζόμαστε στον ασφαλή διαμοιρασμό των ιματίων της μικροκομματικής μας εξουσίας και σε μία μικρή και ελεγχόμενη παράταξη, αντί να ανοιχτούμε στην κοινωνία και βέβαια γιατί ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια –από πολιτικές θέσεις μέχρι συνθήματα».

Ενόψει των διαδικασιών εκλογικής προετοιμασίας στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ξεκαλάκης επισήμανε: «Είναι χρέος όλων ημών των απλών μελών της παράταξης και των στελεχών που επιθυμούν τη δημιουργία μίας μεγάλης παράταξης -μίας παράταξης που θα πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά δρώμενα και δεν θα αυξήσει τους βουλευτές από 20 να τους κάνει 25- είναι χρέος μας να αφυπνίσουμε και την ηγετική ομάδα και να θέσουμε σε μία κίνηση τον φορέα, αν δεν θέλουμε την επόμενη μέρα των εκλογών να βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2015».

ΚΙΝΗΜ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σε ό,τι δε αφορά την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών διευκρίνισε: «Η κοινωνική βάση του Κινήματος Αλλαγής -όπως αυτή εκφράστηκε και τον Νοέμβρη του 2017- αυτό που επιθυμεί είναι μία αυτόνομη πορεία, έναν ρόλο όπου θα δώσει μία διακυβερνητική προοπτική με προοδευτικό πρόσωπο. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να είσαι απλά ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, το ζητούμενο είναι να μπορέσεις εσύ να έχεις μία προγραμματική ηγεμονία, η οποία θα εφαρμοστεί στην επόμενη μέρα και θα μπορέσει να δώσει προοπτική στους Έλληνες πολίτες».

Σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει άρνηση πολιτικής αυτοκριτικής για το παρελθόν, ο κ. Ξεκαλάκης προέτρεψε τον κ. Τζανακόπουλο «να αξιολογήσει κατά πόσο αυτά που είχαν πει στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ήταν συμβατά με αυτά που κάνουν σήμερα, κατά πόσο τους εκφράζει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ».

«Σε ό,τι με αφορά», σημείωσε, «ντρέπομαι τα προηγούμενα χρόνια όπου το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με το ΛΑΟΣ ή με διάφορα άλλα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται και εντός του χώρου της ΝΔ και θα πρέπει να μας πει και ο κ. Τζανακόπουλος τι πιστεύει επ’ αυτών των συνεργασιών».