Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως το θέμα της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «το ευχάριστο είναι ότι τα δημοσιονομικά έχουνε τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίες, φυσικά, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν ληφθεί πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται συνθήκες ενάρετου κύκλου και με τον τρόπο αυτό η χώρα αφήνει πίσω της ένα φαύλο κύκλο που την ταλαιπώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Επομένως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Ειδικά για το θέμα των εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει -με οποιοδήποτε κόστος- τυχόν «ναυάγιο» του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό τόσο κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη, όσο και με τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να σφίξει ο «κλοιός» σε όσους έχουν οφειλές ή οποιαδήποτε εκκρεμότητα με την εφορία, ζητώντας επίσπευση των σχετικών διασταυρώσεων. Τέθηκε μάλιστα αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα κριθεί και η «τύχη» του προϋπολογισμού.

Έτσι μετά τα ευρήματα των διασταυρώσεων για τις επιχειρηματικές αμοιβές, το νέο τελεσίγραφο προς μεγαλοοφειλέτες και τη σύσταση ειδικών ομάδων του ΣΔΟΕ κατά τη φοροδιαφυγής, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ προχωρεί άμεσα σε νέες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και στο στόχαστρο πλέον βρίσκονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί . Την ίδια ώρα αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.