Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπούγιαρ Οσμάνι και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο Σκοπιανός αντιπρόεδρος είναι επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI και θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά. Είπε χαρακτηριστικά, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία για χρήση έναντι όλων.

Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τόνισε ότι το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Είπε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα καθώς «υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση». Σημείωσε ότι « κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου “Μακεδονία” στα ελληνικά» αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι η συμφωνία θα είναι καλή..

Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες – εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά». Η επίλυση του σκοπιανού θα κάνει καλό στις δυο χώρες, συμπλήρωσε, ο κ. Κοτζιάς

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση. «Θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία» τόνισε και ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά στα Σκόπια απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση και για ένα όνομα «διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία», δήλωσε αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς -όπως το ΝΑΤΟ- χωρίς λύση».