Τα πρώτα δείγματα μετατόπισης του Πάνου Καμμένου στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φάνηκαν χθες μετά τη σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου φανέρωσαν μια μικρή μετατόπιση του υπουργού. Στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ωστόσο ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, «υπάρχουν δύο αποφάσεις σταθμοί: Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και η απόφαση του Βουκουρεστίου».

Έτσι αφήνει να διαφανεί ότι ότι αποδέχεται και τη δεύτερη για να προσδιορίσει τη στάση του έναντι των επικείμενων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.

Η δεύτερη αυτή απόφαση προβλέπει σύνθετη ονομασία «έναντι όλων», πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να συζητήσει μία πρόταση λύσης κοντά στην γραμμή του Βουκουρεστίου.

Όσον αφορά το Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες, λίγα λεπτά πριν τον Πάνο Καμμένο και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ότι: «Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο ελληνικός όρος “Μακεδονία” είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Πάντως, ο κ. Καμμένος δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη στον κ. Κοτζιά και στη διαπραγμάτευση που αυτός έχει αναλάβει.