Υπέρ της υπερψήφισης του μνημονίου, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, λόγω του ότι <<η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού>>, και με το PSI <<στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα και ελαφρύνονται οι υποχρεώσεις της χώρας κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως>>Υπε.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναγνώρισε την ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη τις πολιτικές της και <<να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές προσεγγίσεις>>. Μέχρις όμως η Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, <<πρέπει να παραμείνουμε στο στίβο, να μην παραμείνουμε μόνοι μας, να μην σωθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εμείς να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος>>. Από κει και πέρα, <<την επιτυχία της χώρας την εγγυάται από εδώ και πέρα, μόνον η υπερπροσπάθεια όλων, η απόφαση να αγωνιστούμε για το έθνος, για την πατρίδα μας, η προσπάθεια να βάλουμε στην άκρη τα κόμματα και να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον. Να εκπλήξουμε ευχάριστα τις αγορές, τους επενδυτές, τους εταίρους μας!>>.

<<Η Βουλή νομοθετεί με την πλάτη στον τοίχο. Πρέπει όμως να πούμε στους Έλληνες, ότι οι συνεχείς μειώσεις εισοδημάτων, είναι το κόστος που πληρώνουμε εξαιτίας των δικών μας καθυστερήσεων>> σημείωσε στην ομιλία της η Σοφία Γιαννακά. <<Εμείς ήμασταν αυτοί που δεν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την απελευθέρωση των αγορών, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας>>.

<<Υπάρχει το επιχείρημα ότι τα μέτρα φέρνουν το ΠΑΣΟΚ σε αντίφαση με την κοσμοθεωρία του ως σοσιαλιστικό κόμμα. Βλέπουμε ότι αυτό δημιουργεί τριγμούς. Κάποιοι θέλουν να καταθέσουν τα όπλα. Η σωτηρία της χώρας όμως, υπερβαίνει τις ιδεολογικές αντιφάσεις. Η αντίφαση αυτή είναι προσωρινή, γιατί αν η Ελλάδα διασωθεί και αλλάξει, θα έχουμε δικαιωθεί. Δεν είναι σοσιαλιστικό να καταθέσουμε τα όπλα και να δηλώσουμε ηττημένοι πριν δώσουμε τη μάχη>> ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Γιαννακά.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα που υπερψηφίζουν το Μνημόνιο πως εξυπηρετούν τις ανάγκες της <<πλουτοκρατίας>>, με δραματική μείωση των μισθών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

<<Ο κ. αντιπρόεδρος μας απείλησε: Μας ζητάει πρόταση, διέξοδο – κι εμείς την λέμε φωναχτά και δεν ντρεπόμαστε: Θα έχουμε διασφαλισμένη εργασία γα όλους, θα έχουμε μισθούς που θα καλύπτουν το σύνολο των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών, θα έχουμε συντάξεις αξιοπρέπειας, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για όλους τους ανθρώπους, να μπορούν να αξιοποιούν ον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία, χωρίς διάκριση στην τσέπη. Γιατί ο πλούτος που δημιουργείται και στη χώρα μας, φτάνει με μία προϋπόθεση: Την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους, δηλαδή του όλου και μεγαλύτερου τμήματος που παράγει με τον ιδρώτα του ο λαός και τον κλέβουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες>>.

Υπερασπιζόμενος την αλλαγή στάση του ΛΑΟΣ, ο εισηγητής του, Κώστας Κιλτίδης, σημείωσε πως το κόμμα του στήριξε <<τον πρώτο συμβιβασμό>>, <<ανέχθηκε την τραγική ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης που δεν ήταν αυτό που ζητούσε, δηλαδή κυβέρνηση συνευθύνης, συστράτευσης, μάχης και σωτηρίας. Πρότεινε να συνεχισθεί η προσπάθεια για το <<μικρό σχέδιο Μάρσαλ>> και αυτό δεν έγινε. Επί δύο χρόνια, είδαμε να μην υλοποιείται η διόρθωση των εγκληματικών λαθών που επί τριάντα χρόνια γίνονταν σ’ αυτόν τον τόπο. Και είδαμε 73 δις ευρώ που δόθηκαν αυτήν την περίοδο, να μην φτάνουν στην κατανάλωση. Τι άλλο να προσδοκά κανείς καλύτερο απ’ αυτή τη διαδικασία;>>

<<Δεν είναι αλλαγή σε τίποτα η πορεία του ΛΑΟΣ. Είναι η συνεχής πορεία του πατριωτικού και λαϊκού καθήκοντος και διάσωσης της κοινωνίας και των μελλοντικών γενεών>> ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κιλτίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υιοθέτηση του αγγλικού δικαίου στη διαδικασία του PSI και παραίτηση από κάθε μορφής ασυλία που μπορεί να έχει το ελληνικό κράτος για τα περιουσιακά του στοιχεία. <<Ούτε το επωφελούμενο κράτος-μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, ή τα περιουσιακά τα στοιχεία εξαιρούνται για λόγους κυριαρχίας. Πάμε στο αγγλικό δίκαιο, στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου του οποίου οι αποφάσεις είναι καταλυτικές για την εθνική κυριαρχία. Ψηφίζετε κοι συνάδελφοι, να εκποιηθεί αυτή η χώρα. Να πάρουν οι πιστωτές τα πάντα και να μην έχει ένδικο μέσο το ελληνικό κράτος, ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας>> ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λαφαζάνης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βαγγέλης Παπαχρήστος διαπίστωσε συνειδητή καλλιέργεια φόβου εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία <<μπορεί μυωπικά να δίνει πολιτικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν την κάνει ποτέ ένας ορθολογικός άνθρωπος που έχει ιδιωτικό χρέος 100%>>.

<<Γιατί τι κινδυνεύουμε σήμερα; Όταν μειώνονται τα εισοδήματά μου και δεν μπορώ να αποπληρώσω τα χρέη μου, θα βγω να πουλήσω. Αν βγω εγώ, έχει καλώς. Αν βγουν όλοι, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα βγουν σε καθοδικό κύκλο. Και αν οι κύκλοι αυτοί συντονιστούν, θα πέσει η χώρα όπως έπεσαν τα τείχη της Ιεριχούς. Αυτή η πολιτική οδηγεί στη χρεοκοπία>> επεσήμανε ο βουλευτής.