Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπο ώστε να εμπλακεί και ο δημόσιος τομέας, και πιο συγκεκριμένα οι Κεντρικές Τράπεζες, στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς οι απώλειες από τους ιδιώτες επενδυτές δεν είναι αρκετές, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» που επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η «συμμετοχή του δημόσιου τομέα», προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες όπου οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ένα ελληνικό «κούρεμα».

Μάλιστα, όπως τονίζει η «Handelsblatt» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας και τα επιτόκια που πληρώνει αυτή τη στιγμή, τα οποία ανέρχονται στο 4,5%.

Το ελληνικό «κούρεμα» υποστηρίζει η «Handelsblatt» θα είναι επιζήμιο για τις Κεντρικές Τράπεζες από την ΕΚΤ, καθώς αρετές από αυτές θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει σημαντικό μέρος των ομολόγων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική αξία των ομολόγων.

Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ , ενώ πολλά ελληνικά ομόλογα διακρατούν επίσης οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών θα είναι εθελοντική, τονίζει η «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 145-150 δισ. ευρώ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η αύξηση αυτή από τα 130 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση για το δεύτερο ελληνικό πακέτο οφείλεται στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, αλλά και στις αυξημένες απαιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις αυξημένες απαιτήσεις του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.