Είναι προφανές πως η συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου αλλάζει τα δεδομένα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν υπήρξε δημόσιος ή άτυπος σχολιασμός από τον Μ. Χρυσοχοΐδη, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Γ. Ραγκούση.

Τα επιτελεία και το κάθε κορυφαίο στέλεχος ξεχωριστά επανασχεδιάζουν τις κινήσεις τους, σε μία περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κινείται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις, που φάνηκε ότι αποτέλεσε και τον καταλύτη για να υπάρξει κινητικότητα και αλλαγή σχεδίων.

Πρώτον, «τελειώνει» εδώ η πορεία της λεγόμενης τρόικας του ΠΑΣΟΚ εφόσον δεν υπάρχει πλέον υποψηφιότητα Λοβέρδου. Και το ερώτημα που μένει είναι τι θα πράξουν τελικά και ποιος θα είναι ο ρόλος στελεχών όπως η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης, αν από συγκεκριμένες πηγές λέγεται ότι ο Α. Λοβέρδος έχει συζητήσει με τον Ευ. Βενιζέλο και έχει ζητήσει να παραμείνει ο Γ. Ραγκούσης στο εγχείρημα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος πάντως – όπως προκύπτει από τις πληροφορίες – φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο στις συνεννοήσεις που έφτασαν στην τελική συμφωνία, καθώς βρέθηκε σε συνάντηση στο γραφείο του κ. Σκανδαλίδη προχθές το βράδυ ως απεσταλμένος του κ. Λοβέρδου για να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες πριν από τη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου – Λοβέρδου.

Δεύτερον, η «σιγή ασυρμάτου» που υπήρξε χθες και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οδηγεί στο συμπέρασμα πως και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης οδηγείται σε επαναπροσδιορισμό της δικής του θέσης.

Τρίτον, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόθεση Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο – έστω και για την ανάγκη μέτρησης δυνάμεων – ότι τουλάχιστον μία υποψηφιότητα από τον λεγόμενο παπανδρεϊκό χώρο θα υπάρξει.

Η κ. Κατσέλη και ο κ. Καστανίδης φέρονται – κατά το ρεπορτάζ – πιο κοντά σε μία τέτοια απόφαση, ενώ δεν έχει ακόμα κάνει γνωστές τις προθέσεις του και ο Χρ. Παπουτσής.