Την πρώτη της κρίση με απρόβλεπτες μέχρι στιγμής συνέπειες αντιμετώπισε χθες βράδυ η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς από τη μία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν μαζικά στη χθεσινή ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα το άρθρο 29 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών δεν πέρασε, ενώ και ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών της ΝΔ απείχε.

«Περιμέναμε διαρροές. Φαίνεται όμως ότι οι συντεχνίες έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στους βουλευτές». Με αυτή τη φράση συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου σχολίαζαν τις χθεσινοβραδινές διαρροές στην ψηφοφορία και όπως επισήμαιναν το σχόλιο αυτό αφορούσε το σύνολο των διαρροών.

Διευκρίνιζαν ωστόσο με νόημα ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαρροών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 29 αλλά και στο ότι ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα γίνονταν χθες βράδυ στη Βουλή συζητήθηκαν ανάμεσα στον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη συνάντηση που ξεκίνησε στις δέκα το βράδυ στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο να προσπαθεί να ενημερωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή ποια άρθρα τελικά υπερψηφίστηκαν και ποια καταψηφίστηκαν, ώστε να ενημερώσει τον κ. Παπαδήμο, πριν το Μαξίμου προχωρήσει στο παραπάνω σχόλιο.

Μετά την ψηφοφορία, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι το ότι δεν έγινε δεκτό το άρθρο 29 αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα εναντίον του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, με αναφορά και στη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλες πληροφορίες δεν απέκλειαν εντός της ημέρας να υπάρξουν διεργασίες για έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος ενημερώθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην επιμείνει στην κατάθεση του σχετικού άρθρου χθες βράδυ και να το φέρει αργότερα στη Βουλή με δεδομένο ότι η ΝΔ θα καταψήφιζε και ο ΛΑΟΣ θα ψήφιζε «παρών». Ωστόσο εκείνος επέμεινε, αλλά τελικά υπέρ ψήφισαν μόνο 101 βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, για τις εξελίξεις στην ψηφοφορία ενημερώθηκε και ο Α. Σαμαράς που βρίσκεται στη Μόσχα από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλα αλλά και από άλλους βουλευτές.

Φέρεται να εξοργίστηκε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και τότε έδωσε εντολή στον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα, να επικοινωνήσει με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αλλάξουν στάση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν μαζικά «όχι».

Οι βουλευτές της ΝΔ που αποχώρησαν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έλεγαν πως δε μπορεί να εμφανίζονται αυτοί ότι ψηφίζουν μέτρα, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ λένε «όχι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς ζήτησε να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ μιλώντας σε συνεργάτες του εξαπέλυε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «τώρα αποκαλύπτεται ποιοι πραγματικά υπονομεύουν την κυβέρνηση».