Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τη μείωση του κόστους εργασίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας απέστειλε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ με την οποία καλεί σε συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί.

Ο διάλογος θα χρειαστεί να υπερβεί αρκετά εμπόδια, καθώς το μόνο σημείο που φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις συναινούν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στον κατώτερο μισθό οι οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση, αλλά παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος. Ο ΣΕΒ ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητούν το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και της μισθολογικής ωρίμασης για τρία χρόνια.

Σε σημερινή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επανέλαβε ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις».

«Η ΓΣΕΕ – τόνισε – μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο μόνο για κόστος που δεν αφορά τους μισθούς και βεβαίως κανένας διάλογος δε μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη, υπό την απειλή ότι μπορεί να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι «μια τέτοια ενέργεια θα είναι πράξη που κοινοβουλευτικά θα βρίσκεται στα όρια και σίγουρα καταπατά το σύνταγμα που κατοχυρώνει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Τις προσεχείς ημέρες η ΓΣΕΕ θα επισκεφθεί τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και θα ζητήσει τη δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν νομοθετική παρέμβαση, εφόσον ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος.

Εκτός από το μέτωπο του κοινωνικού διαλόγου, η ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει εντάσεις και στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Η ΔΑΚΕ έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν στηριχθεί ο διάλογος από τα κόμματα και τους εργοδότες και επιχειρηθεί η προώθηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τότε δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς έχουν ήδη αρνηθεί να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

Αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμπεφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων, αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Ειδικά για το θέμα του δώρου, συζητούνται τα εξής σενάρια:

Η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

Στόχος η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στο υπουργικό Συμβούλιο.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, μερικές από τις οποίες αποτελούν υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου.

Μεταξύ αυτών Είναι η απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης των επιχειρήσεων, η βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων, η σύσταση Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών και η ολική άρση του καμποτάζ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επισήμανε τις εξής διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

*Θέσπιση οριζοντίων διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

*Μία άλλη σειρά ρυθμίσεων, αφορά τη βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων και τη σύσταση ειδικής μονάδας αδειοδοτικής προώθησης των επενδύσεων.

*Η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και Υπηρεσιών, αποτελεί, επίσης, υποχρέωση προς τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

*Απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Η προτεινόμενη απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων έχει κι αυτή ουσιαστική σημασία από μόνη της, αλλά επιπλέον απορρέει και από τις διατάξεις του Μνημονίου, με ορίζοντα υλοποίησης το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

*Διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών.

*Θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

*Ολική άρση του καμποτάζ, με σκοπό την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με την κατάργηση όλων εκείνων των ρυθμίσεων, που δεν κατέτειναν ουσιωδώς στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αντιθέτως λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού της χώρας.